Κίνα-Ιαπωνία: Μάχη τιτάνων για τις εισαγωγές LNG

Κίνα-Ιαπωνία: Μάχη τιτάνων για τις εισαγωγές LNG

196
Κίνα-Ιαπωνία: Μάχη τιτάνων για τις εισαγωγές LNG

H Κίνα είναι πιθανό να ξεπεράσει την Ιαπωνία και να αναρριχηθεί στην πρώτη θέση των κορυφαίων εισαγωγέων LNG στον κόσμο, καθώς η μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας δείχνει σημάδια ανάκαμψης νωρίτερα του αναμενομένου. Από την άλλη, οι προκλήσεις της πανδημικής κρίσης για την ιαπωνική οικονομία είναι μεγάλες και μάλλον θα διαρκέσουν επί μακρόν, αναφέρει σε πρόσφατη ανάλυσή της η Rystad Energy.

Σύμφωνα με στοιχεία της Rystad, οι ιαπωνικές εισαγωγές LNG τον περασμένο Μάιο υποχώρησαν στα χαμηλά 11 ετών, στους 4,5 εκατ. τόνους, καθώς η οικονομική δραστηριότητα ουσιαστικά παρέλυσε από την πανδημία. Από την άλλη, η Κίνα εισήγαγε φορτία 5,6 εκατ. τόνων LNG τον ίδιο μήνα, όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία του Refinitiv. Για τον Ιούνιο, οι εκτιμήσεις της Rystad κάνουν λόγο για εισαγωγές της τάξεως των 5,4 εκατ. τόνων και 5 εκατ. τόνων αντίστοιχα για Κίνα και Ιαπωνία.

Η Ιαπωνία αποτελεί για αρκετές δεκαετίες τον νούμερο 1 εισαγωγέα LNG στον κόσμο. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, η Κίνα «αμφισβητεί» την πρωτοκαθεδρία της. Οι ενεργειακές ανάγκες της Ιαπωνίας μειώνονται σταδιακά λόγω της γήρανσης του πληθυσμού, ενώ ιδιαίτερα η ζήτηση για LNG δείχνει καθοδικές τάσεις, καθώς το Τόκιο επανεκκινεί τη λειτουργία πυρηνικών αντιδραστήρων.

Φωτό: lloorraa/Pixabay

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.