Ιρανικές επενδύσεις στην πετροχημική βιομηχανία

Ιρανικές επενδύσεις στην πετροχημική βιομηχανία

78
Ιρανικές επενδύσεις στην πετροχημική βιομηχανία

Το Ιράν σχεδιάζει να επενδύσει πάνω από $1 δισ. για την κατασκευή τεσσάρων βιομηχανικών πετροχημικών πάρκων σε ολόκληρη τη χώρα, προσδοκώντας στη δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας και στην προώθηση των εξαγωγών, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα των Tehran Times.

Ο διευθύνων σύμβουλος του Ιρανικού Επενδυτικού Πετροχημικού Ομίλου (IIPG) δήλωσε ότι το συνολικό κόστος των επενδυτικών σχεδίων θα ανέλθει σε σχεδόν 44 τρισεκατομμύρια ριάλ (περίπου $1,04 δισ.).

«Η κατασκευή αυτών των τεσσάρων πετροχημικών πάρκων θα δημιουργούσε περισσότερες από 12.000 άμεσες θέσεις εργασίας και το μέσο ποσοστό απόδοσης των έργων είναι περίπου 30%», δήλωσε ο Rasoul Ashrafzadeh στο IRNA.

Σύμφωνα με τον Ιρανό αξιωματούχο, το πρώτο πάρκο πρόκειται να δημιουργηθεί στην πόλη Urumieh στην επαρχία του Δυτικού Αζερμπαϊτζάν με 7,5 τρισεκατομμύρια ριάλ (περίπου $178,5 εκατ.) επενδύσεων, δημιουργώντας σχεδόν 1.000 άμεσες και 2.900 έμμεσες θέσεις εργασίας.

Τα άλλα τρία πάρκα πρόκειται να κατασκευαστούν στις επαρχίες Ilam και Chaharmahal-Bakhtiari, με στόχο να εγκατασταθούν εργοστάσια πετροχημικών προϊόντων, όπως ‒μεταξύ άλλων‒ πλαστικών, λιπασμάτων, χημικών χρωμάτων κ.ά.

Η πετροχημική βιομηχανία παίζει καθοριστικό ρόλο στην οικονομία του πετρελαίου του Ιράν, καθώς οι εξαγωγές πετροχημικών είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πηγή εσόδων για τη χώρα μετά το αργό πετρέλαιο. Οι πετροχημικές εξαγωγές αποτελούν σχεδόν το 33% των εξαγωγών εκτός πετρελαίου της χώρας.

Το Ιράν έχει αναπτύξει ιδιαίτερα αυτόν τον τομέα τα τελευταία χρόνια, καθώς η ανάπτυξη του γιγαντιαίου πεδίου φυσικού αερίου South Pars, το οποίο μοιράζεται με το Κατάρ στον Περσικό Κόλπο, προμηθεύει περισσότερη πρώτη ύλη στις πετροχημικές μονάδες.

Επιπλέον, η επιβολή των αμερικανικών κυρώσεων στις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν ενθάρρυνε την περαιτέρω ανάπτυξη της βιομηχανίας πετροχημικών για την ενίσχυση των εξαγωγών από αυτόν τον τομέα.

Φωτό: Haider al-Assadee/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.