Η ναυτιλία υπέρ της προστασίας των φαλαινών

Η ναυτιλία υπέρ της προστασίας των φαλαινών

84
Η ναυτιλία υπέρ της προστασίας των φαλαινών

Οι ναυτιλιακές εταιρείες-μέλη πρωτοβουλίας που σκοπό έχει τον περιορισμό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και την προστασία των απειλούμενων φαλαινών ανακοίνωσαν τα αποτελέσματα των δράσεών τους για το 2019, σύμφωνα με τα οποία δεκαπέντε εταιρείες μείωσαν την ταχύτητά τους στους 10 κόμβους ή και λιγότερο στην περιοχή του Κόλπου του San Francisco και του Καναλιού Santa Barbara.

Το εθελοντικό αυτό πρόγραμμα διήρκεσε από τις 15 Μαΐου 2019 έως τις 15 Νοεμβρίου 2019. Ο στόχος της μείωσης της ταχύτητας των πλοίων στους 10 κόμβους συμπίπτει με τις παροτρύνσεις της Νational Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) για μείωση της ταχύτητας, προκειμένου να αποφευχθούν οι προσκρούσεις φαλαινών κατά την περίοδο αιχμής εμφάνισής τους στα συγκεκριμένα ύδατα.

Κατά τη NOAA, οι προσκρούσεις με πλοία αποτελούν σημαντική αιτία θανάτου πολλών φαλαινών. Η μείωση της ταχύτητας επιτρέπει στα πλοία να ταξιδεύουν με μικρότερες καταναλώσεις και μειωμένες επιβλαβείς εκπομπές. Μάλιστα έχει υπολογιστεί ότι οι εκπομπές NOx των ποντοπόρων πλοίων στις ακτές της Καλιφόρνια ανέρχονται σε 200 τόνους ημερησίως.

Ναυτιλιακές εταιρείες οι οποίες συμμετείχαν στο πρόγραμμα ήταν, μεταξύ άλλων, οι MSC, Hapag-Lloyd, Polynesia Line, Gali, CMA CGM, NYK Line, Pacific International Lines, COSCO shipping, Evergreen, Maersk Line και Κ Line.

Φωτό: Bernd Dittrich/Unsplash

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.