Η Ταϊβάν ενισχύει την παρουσία της στη Νότια Σινική Θάλασσα

Η Ταϊβάν ενισχύει την παρουσία της στη Νότια Σινική Θάλασσα

106
Η Ταϊβάν ενισχύει την παρουσία της στη Νότια Σινική Θάλασσα

H Ταϊβάν αναμένεται να εγκαινιάσει το πρώτο της περιπολικό σκάφος της Ακτοφυλακής στις αρχές του επόμενου έτους, προκειμένου να ενισχύσει την παρουσία της στη Νότια Σινική Θάλασσα, που το τελευταίο διάστημα αποτελεί πεδίο διενέξεων μεγάλης κλίμακας μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Παράλληλα, η Ταϊβάν θα ξεκινήσει την κατασκευή εκπαιδευτικών αεροσκαφών μετά την ολοκλήρωση δοκιμαστικών πτήσεων αργότερα μέσα στον μήνα, καθώς προσβλέπει στον καλύτερο εναέριο έλεγχο της περιοχής ενόσω πληθαίνουν οι εντάσεις με την Κίνα.

Όμως, οι προσπάθειες της Ταϊβάν για μεγαλύτερη παρουσία στην περιοχή δεν σταματούν εδώ. Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Άμυνας που επικαλείται το South China Morning Post (SCMP), η αυτοαποκαλούμενη (με μικρή διπλωματική αναγνώριση) Δημοκρατία της Κίνας στην Ταϊβάν αναμένεται να αγοράσει χερσαίους πυραύλους τύπου AGM-84 Harpoon από τις ΗΠΑ, προκειμένου να ενισχύσει την άμυνά της στις ακτές.

Η Tsai Ing-wen, η οποία τον περασμένο Ιανουάριο έλαβε το χρίσμα για δεύτερη τετραετή θητεία στον προεδρικό θώκο της Ταϊβάν, ανέφερε πρόσφατα ότι είναι στα άμεσα σχέδια η ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας της νήσου, ώστε να είναι σε θέση να κατασκευάζει τα δικά της όπλα και να αυξήσει την αμυντική της ικανότητα εν μέσω αυξανόμενης στρατιωτικής απειλής από το Πεκίνο.

Η ίδια, στα τέλη Μαΐου, τόνισε ότι η Ταϊβάν δεν μπορεί να δεχτεί της πρόταση της Κίνας για «μία χώρα, δύο συστήματα» και υπογράμμισε την ανάγκη οι δύο πλευρές να μπορέσουν να συνυπάρχουν αρμονικά.

Την Τρίτη 2 Ιουνίου αναμένεται η καθέλκυση του περιπολικού πλοίου από το ναυπηγείο CSBC στη νότια πόλη-λιμάνι Kaohsiung. Υψηλόβαθμα στελέχη του ναυπηγείου τόνισαν στο SCMP ότι, μετά την καθέλκυση του 4.000 τόνων πλοίου, θα ακολουθήσει μια σειρά από θαλάσσιες δοκιμές, πριν αυτό παραδοθεί στη National Coast Guard Administration της Ταϊβάν.

Φωτό: Ritchie B. Tongo/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.