Η πανδημία «χτύπησε» και τον σιδηρόδρομο

Η πανδημία «χτύπησε» και τον σιδηρόδρομο

67
Η πανδημία «χτύπησε» και τον σιδηρόδρομο

Το παρατεταμένο lockdown που επιβλήθηκε από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες φαίνεται πως, εκτός από τους αερομεταφορείς, επηρέασε σημαντικά και τις σιδηροδρομικές εταιρείες. Αν και το τρένο, στην παρούσα κρίση, φαντάζει ένα ασφαλέστερο για την υγεία μέσο σε σύγκριση με το αεροπλάνο, η απαγόρευση κυκλοφορίας οδήγησε σε δραστική πτώση της επιβατικής κίνησης.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, η SNCF, δηλαδή οι κρατικοί γαλλικοί σιδηρόδρομοι, παρουσίασε σημαντική μείωση των εσόδων της λόγω του κορονοϊού. Ο CEO της γαλλικής εταιρείας, Jean-Pierre Farandou, δήλωσε μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του σε γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό ότι το lockdown που επιβλήθηκε κόστισε 2 δισ. ευρώ στην εταιρεία. Ο ίδιος μάλιστα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει κάποια κρατική οικονομική βοήθεια προς την SNCF, όπως άλλωστε έγινε και στην περίπτωση της Air France.

Οι γαλλικοί σιδηρόδρομοι έχουν βρεθεί σε εξαιρετικά δύσκολη οικονομική κατάσταση, κάτι που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στη συσσώρευση χρέους από τα προηγούμενα έτη. Η εταιρεία ταλαιπωρήθηκε ιδιαίτερα και από τις απεργίες το περασμένο έτος, καθώς φαίνεται να της κόστισαν περισσότερα από 600 εκατ. ευρώ.

Εκτός απροόπτου, η Γαλλία, που μετρά ήδη περισσότερους από 25.000 θανάτους από την πανδημία, θα άρει τα μέτρα περιορισμού που έχουν επιβληθεί στις 11 Μαΐου.

Φωτό: Inkflo/Pixabay

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.