Το concentration risk, χαρακτηριστικό των αγορών σε ΗΒ και ΗΠΑ

Το concentration risk, χαρακτηριστικό των αγορών σε ΗΒ και ΗΠΑ

168
Το concentration risk, χαρακτηριστικό των αγορών σε ΗΒ και ΗΠΑ

Τις τελευταίες ημέρες, πολλά έχουν ειπωθεί για το γεγονός ότι πρόσφατα οι πέντε κορυφαίες μετοχές στις αμερικανικές αγορές σε όρους αποτίμησης επηρεάζουν τον δείκτη S&P 500 σε ποσοστό έως και 20%. Ουσιαστικά αυτό μεταφράζεται σε μια (υπερ)συγκέντρωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος σε μόνο λίγες εταιρείες. Μάλιστα ο αριθμός αυτός είναι ο υψηλότερος μετά το peak του 18% το 1999/2000 και την τεχνολογική έκρηξη που σημειώθηκε το έτος εκείνο. Οι πέντε τεχνολογικοί κολοσσοί αυτή τη στιγμή είναι η Microsoft, η Apple, η Amazon, η Alphabet (πιο γνωστή ως Google) και η Facebook. Το αυξημένο concentration risk (o κίνδυνος που εγείρεται όταν ένα χαρτοφυλάκιο μετοχών είναι περιορισμένο και παρουσιάσει απώλειες) ίσως αποτελεί ένδειξη μικρών αποδόσεων των επενδύσεων για το προσεχές χρονικό διάστημα. Το φαινόμενο του concentration ενός χρηματιστηριακού δείκτη (όταν η πλειοψηφία των επενδύσεων κινείται σε έναν περιορισμένο αριθμό μετοχών ενός δείκτη) δεν είναι κάτι το μοναδικό για τις κεφαλαιαγορές των ΗΠΑ.

Για παράδειγμα, στο Ηνωμένο Βασίλειο οι πέντε μεγαλύτερες εταιρείες σε όρους αποτίμησης επηρέασαν κατά 25% την πορεία του βασικού δείκτη το περασμένο έτος. Ο λόγος για τις Royal Dutch Shell, HSBC, BP, AstraZeneca και GlaxoSmithKline. Μετά την πρόσφατη πτώση των αγορών, ο αριθμός αυτός υποχώρησε στο 23%. Παραδοσιακά οι βρετανικές κεφαλαιαγορές παρουσιάζουν υψηλή συγκέντρωση συναλλαγών.

Στην περίπτωση του Ηνωμένου Βασιλείου, το μεγάλο concentration risk μεταφράζεται σε υψηλά μερίσματα. Πέρυσι τα μερίσματα που διένειμαν οι πέντε κορυφαίες εταιρείες (αναφορικά με το ύψος μερίσματος) αντιπροσώπευσαν το 40% των συνολικών μερισμάτων που διένειμαν οι εισηγμένες εταιρείες. Οι πέντε εταιρείες που διένειμαν τα μεγαλύτερα μερίσματα ήταν οι Royal Dutch Shell, HSBC, BP, BAT Industries και GlaxoSmithKline. Τις τελευταίες εβδομάδες, η Shell ανακοίνωσε μείωση του μερίσματός της κατά 2/3, η HSBC ενημερώθηκε από τις αρμόδιες αρχές κεφαλαιαγοράς να μη διανείμει άλλα μερίσματα εντός του 2020 και η BP σημείωσε ότι θα αναθεωρήσει την πολιτική της διανομής μερισμάτων στην επερχόμενη ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του επόμενου τριμήνου.

Μένει να δούμε πώς το επιτυχημένο επιχειρησιακό μοντέλο των μεγάλων αμερικανικών εταιρειών θα επηρεάσει το concentration risk δεικτών όπως ο S&P 500.

Πηγή: Quiltercheviot

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.