Κατά των κρατικών ενισχύσεων η Ryanair

Κατά των κρατικών ενισχύσεων η Ryanair

266
Κατά των κρατικών ενισχύσεων η Ryanair

Μετά την ουγγρική low cost αεροπορική εταιρεία Wizz Air, κατά των κρατικών επιδοτήσεων στις αεροπορικές εταιρείες τάχθηκε και η ιρλανδική low cost αεροπορική Ryanair. Παρά το γεγονός ότι η πανδημία δείχνει έστω και ισχνά σημάδια υποχώρησης στην Ευρώπη, η ζημιά που έχει υποστεί η αεροπορική

βιομηχανία είναι ήδη αρκετά εκτεταμένη. Επιπλέον, είναι ευρέως αποδεκτό ότι η επάνοδος της επιβατικής κίνησης και κατ’ επέκταση ολόκληρου του κλάδου στα προ κρίσης επίπεδα θα απαιτήσει χρόνια.

Οι περισσότερες αεροπορικές εταιρείες, εξαντλώντας τη ρευστότητά τους, στρέφονται σταδιακά σε αναζήτηση κρατικών επιχορηγήσεων, προκειμένου να επιβιώσουν. Ωστόσο, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, ο CEO της Ryanair, Michael O’Leary, τάχθηκε κατά αυτής της πρακτικής, θεωρώντας ότι οι αεροπορικές εταιρείες που χρήζουν βοήθειας είναι ανεπαρκείς εταιρείες και δεν θα πρέπει να τους παρέχεται χρηματοδότηση. Παράλληλα, θεωρεί ότι τα μέτρα που ελήφθησαν από ορισμένα κράτη-μέλη της ΕΕ είχαν μοναδικό σκοπό την παροχή δισεκατομμυρίων στους εθνικούς τους αερομεταφορείς. Ο κ. O’Leary απευθύνθηκε ήδη στην επίτροπο Ανταγωνισμού και Ψηφιακής Αλλαγής και εκτελεστική αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Margrethe Vestager, για τη διάκριση που θεωρεί ότι έχει γίνει εις βάρος των υγιών εταιρειών, ενώ δεν αποκλείεται να κινηθεί και δικαστικά.

Ο CEO της ιρλανδικής εταιρείας έχει τη δυνατότητα να εκμεταλλευτεί τη μεγάλη ρευστότητα της Ryanair ως μοχλό πίεσης, καθώς μπορεί να αντεπεξέλθει και να επιβιώσει σε αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες για τον κλάδο συγκυρίες. Η διακοπή χρηματοδότησης στις ανταγωνίστριες εταιρείες θα μπορούσε να αποφέρει μεγάλα κέρδη στην ίδια, αλλά άγνωστο παραμένει τι θα καταφέρει τελικά.

Φωτό: Will Oliver/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.