Νέα συμμαχία για την ψηφιοποίηση στη ναυτιλία

Νέα συμμαχία για την ψηφιοποίηση στη ναυτιλία

377
Νέα συμμαχία για την ψηφιοποίηση στη ναυτιλία

Όταν τα πλοία εισέρχονται και φεύγουν από τα λιμάνια, η ανταλλαγή πληροφοριών με τις αρμόδιες αρχές στην ξηρά για τα φορτία, τις λεπτομέρειες ελλιμενισμού του πλοίου και τα πληρώματα είναι ζωτικής σημασίας.

Όπως ορίζει πλέον η FAL Convention του ΙΜΟ, όλες αυτές οι δημόσιες αρχές-παραλήπτες πληροφοριών θα πρέπει να συστήσουν συστήματα προκειμένου οι διαδικασίες αυτές να γίνονται ψηφιακά. Στο πλαίσιο αυτό, ο ΙΜΟ, ο World Customs Organization (WCO), η United Nations Economic Commission for Europe (UNECE) και ο International Organization for Standardization (ISO) ενώνουν τις δυνάμεις τους για την ενίσχυση της ψηφιοποίησης στη ναυτιλιακή βιομηχανία.

Η συμφωνία αυτή, που έχει τεθεί σε ισχύ από τις 15 Μαρτίου, ανοίγει τον δρόμο για την ανανέωση του Reference Data Model του ΙΜΟ και την περαιτέρω ανάπτυξή του προς την εναρμόνιση των προτύπων δεδομένων σε άλλους τομείς, πέραν της FAL Convention, όπως η ανταλλαγή λειτουργικών δεδομένων, που θα μπορούσαν να συντελέσουν στην έγκαιρη λειτουργία των πλοίων. Κατά συνέπεια, τα πλοία θα μπορούν να βελτιώνουν την ταχύτητά τους και να καταφθάνουν στο λιμάνι όταν το αγκυροβόλιο είναι έτοιμο να τα υποδεχτεί, μειώνοντας έτσι τα κόστη και τις εκπομπές και εξοικονομώντας ενέργεια.

Ήδη στο παρελθόν τα εμπλεκόμενα μέρη συνεργάστηκαν για την ανάπτυξη του ΙΜΟ Reference Data Model για την ηλεκτρονική ανταλλαγή δεδομένων που αφορούν την άφιξη και την αναχώρηση των πλοίων, αλλά και τα φορτία.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.