Οι πρωταγωνιστές της ναυτιλίας γραμμών μπροστά στην πρόκληση του κορονοϊού

Οι πρωταγωνιστές της ναυτιλίας γραμμών μπροστά στην πρόκληση του κορονοϊού

315
Οι πρωταγωνιστές της ναυτιλίας γραμμών μπροστά στην πρόκληση του κορονοϊού

H μείωση των δαπανών θα συντελέσει προκειμένου η Maersk να παρουσιάσει αυξημένη κερδοφορία το α΄ τρίμηνο του έτους σε σχέση με το αντίστοιχο του 2019, ανακοίνωσε η εταιρεία την Παρασκευή 20 Μαρτίου.

Ο δανέζικος κολοσσός, ωστόσο, δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι για το 2020 υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Τα πρώτα ανεπίσημα αποτελέσματα αναφέρουν ότι τα κέρδη της Maersk προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων κινήθηκαν το Q1 στα $1,4 δισ.

Παρά τον επιβραδυνόμενο όγκο φορτίων που μεταφέρει η Maersk λόγω του κορονοϊού εδώ και περίπου δύο μήνες, οι ισχυρές αποταμιεύσεις της έχουν καταφέρει να αντισταθμίσουν τα κόστη από την εφαρμογή του sulphur cap. Υπενθυμίζεται ότι, τον περασμένο Νοέμβριο, η Maersk προχώρησε σε περικοπές θέσεων εργασίας, ενώ, όπως ανακοίνωσε, θα λάβει περαιτέρω μέτρα για τη μείωση των δαπανών εντός του 2020. Εξάλλου έχει ήδη επιτύχει να περάσει ένα μέρος του κόστους των νέων καυσίμων στους ναυλωτές της.

«Αναμένουμε ένα ισχυρότερο Q1 φέτος σε σχέση με πέρυσι, παρά τη μείωση των όγκων για όλες μας τις δραστηριότητες, που οδηγείται από τον Covid-19», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Soren Skou, επικεφαλής της Maersk.

Μετά την ανακοίνωση η τιμή της μετοχής της Maersk κατέγραψε αύξηση 9% κατά τις πρώτες ώρες διαπραγμάτευσής της την Παρασκευή 20 Μαρτίου.

Τέλος, ένας άλλος σημαντικός παίκτης της liner ναυτιλίας, η Hapag-Lloyd, ανέφερε με ανακοίνωσή της ότι η πανδημία του κορονοϊού θα δημιουργεί στρεβλώσεις στις επιχειρήσεις της μέχρι τουλάχιστον τα μέσα του έτους.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.