Ελαφριά και προσωρινή ανάκαμψη των τιμών πετρελαίου

Ελαφριά και προσωρινή ανάκαμψη των τιμών πετρελαίου

39
Ελαφριά και προσωρινή ανάκαμψη των τιμών πετρελαίου

Παρότι οι τιμές του πετρελαίου έπεσαν κατά 25% τη Δευτέρα 9 Μαρτίου, χαμηλή ανάκαμψη σημειώθηκε την Τρίτη 10 Μαρτίου τόσο για το πετρέλαιο όσο και για τις μετοχές εταιρειών, αλλά και γενικότερα για τις διεθνείς κεφαλαιαγορές. Ενδεικτικά, τα futures του Brent ανέβηκαν κατά 7,8%, φτάνοντας στα 37,05 δολάρια ΗΠΑ ανά βαρέλι, ενώ το US West Texas Intermediate (WTI) σημείωσε άνοδο κατά 8,8%, φτάνοντας τα 33,86 δολάρια ΗΠΑ ανά βαρέλι.

Σύμφωνα με τον Bjoernar Tonhaugen, επικεφαλής των αγορών πετρελαίου στην εταιρεία παροχής συμβουλών σε θέματα ενέργειας Rystad, αυτή η ανοδική πορεία είναι ευκαιριακή και προσωρινή. «Η τιμή του πετρελαίου ανέβηκε μονάχα γιατί έπεσε τόσο χαμηλά χθες και κάποιοι κυνηγοί ευκαιριών τις ανεβάζουν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Tonhaugen.

Καταλυτικό παράγοντα στη διαμόρφωση της παραπάνω κατάστασης αποτελεί η διακοπή της τριετούς συμφωνίας μεταξύ Σαουδικής Αραβίας, Ρωσίας και άλλων πετρελαιοπαραγωγών χωρών, προκειμένου να διεκδικήσουν, ίσως και καιροσκοπικά, κάποιο μερίδιο της αγοράς.

Λόγω της πτώσης της τιμής του πετρελαίου, τα μέλη του OPEC μετρούσαν καθημερινές οικονομικές απώλειες ύψους 500 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ, πριν από την ανακοίνωση διακοπής της συμφωνίας των μελών. Ωστόσο, αναλυτές εκτιμούν πως οι τιμές του πετρελαίου έχουν καταφέρει να διατηρήσουν την αξία τους, παρά την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να ξεκινήσει πόλεμο για την τιμή του πετρελαίου.

Μεταξύ όλων των παραμέτρων που επιδρούν στην αγορά, δεν μπορεί να παραλειφθεί και η εξάπλωση του κορονοϊού, καθώς ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Abdulaziz bin Salman, δήλωσε πως δεν βλέπει λόγο για τη διεξαγωγή συνάντησης του OPEC+ την περίοδο Μαΐου-Ιουνίου, εάν δεν έχει πρώτα αποφασιστεί η λήψη μέτρων σχετικά με την αντιμετώπιση του ιού.

Οι τιμές του πετρελαίου μπορεί να εμφάνισαν μια ελάχιστα ανοδική πορεία, ωστόσο οι αναλυτές προβλέπουν ότι η ζήτηση θα συνεχίσει να μειώνεται καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας και όσο εξαπλώνεται ο κορονοϊός.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.