Πτώσης… συνέχεια για τις χρηματαγορές

Πτώσης… συνέχεια για τις χρηματαγορές

81
Πτώσης… συνέχεια για τις χρηματαγορές

Οι μετοχές έκαναν σήμερα βουτιά σε παγκόσμιο επίπεδο, για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα, ενώ η τιμή του χρυσού που αποτελεί ασφαλές καταφύγιο αυξήθηκε ξανά προς τα υψηλά επίπεδα επτά ετών και οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων διατηρήθηκαν κοντά στα χαμηλά επίπεδα-ρεκόρ, καθώς κυβερνήσεις και υγειονομικές αρχές προειδοποίησαν για την πιθανότητα μίας πανδημίας του κορονοϊού.

Οι αποδόσεις των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου κινούνταν κοντά στα χαμηλά επίπεδα-ρεκόρ που σημειώθηκαν χθες, όταν οι δείκτες μετοχών της Wall Street υποχώρησαν περισσότερο από 3% εν μέσω ειδήσεων ότι ο κορονοϊός συνέχιζε να εξαπλώνεται και δεκάδες χώρες, από τη Νότια Κορέα έως την Ιταλία, επιτάχυναν τη λήψη μέτρων έκτακτης ανάγκης. Εντείνοντας τον συναγερμό, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι η επιδημία έχει κορυφωθεί στην Κίνα, αλλά κάλεσε άλλες χώρες να προετοιμασθούν για έξαρση του κοροναϊού. Ο ιός έχει κοστίσει τις ζωές σχεδόν 3.000 ατόμων στην ηπειρωτική Κίνα, όπου οι δραστικοί ταξιδιωτικοί περιορισμοί αποδιάρθρωσαν τον μεταποιητικό τομέα και την καταναλωτική δαπάνη, ενώ υπάρχουν ανησυχίες ότι και άλλες χώρες θα αντιμετωπίσουν αντίστοιχα φαινόμενα. «Η συνταγή της Κίνας για τον περιορισμό του ιού ήταν να περιορίσει την οικονομική δραστηριότητα και αυτό την πλήττει. Οι αγορές φοβούνται ότι θα ακολουθήσουν και άλλες διακοπές στη λειτουργία οικονομικών συστημάτων για να σταματήσει η εξάπλωση (του ιού)», δήλωσε αναλυτής της Lombard Odier.

Αυτοί οι φόβοι μεγάλης οικονομικής ζημιάς, ακόμη και μίας ύφεσης, οδήγησαν τον παγκόσμιο δείκτη μετοχών MSCI σε χαμηλό επίπεδο 2,5 μηνών, εξαλείφοντας, αυτή την εβδομάδα μόνο, σχεδόν 3 τρισ. δολάρια από την αξία του. Οι μετοχές στην Ασία, με εξαίρεση τις ιαπωνικές, μειώθηκαν 1%, ενώ το χρηματιστήριο του Τόκιο έχασε 0,8% λόγω ανησυχιών ότι ο ιός μπορεί να οδηγήσει στην ακύρωση των Ολυμπιακών Αγώνων τον Ιούλιο. Αυτό επηρέασε πολύ αρνητικά τις μετοχές εταιρειών, όπως της Dentsu, που εμπλέκονται πολύ στους Αγώνες.

Ένας πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών σημείωνε απώλειες 1% και οι προθεσμιακές τιμές των μετοχών της Wall Street σημείωναν απώλειες 0,8%. Οι ανησυχίες για την οικονομική ανάπτυξη αντανακλώνται στη μεγάλη πτώση των αποδόσεων των ομολόγων – με τις αποδόσεις των 10ετών τίτλων του αμερικανικού Δημοσίου να είναι μειωμένες κατά 60 μονάδες βάσης από την αρχή του έτους. Οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων μειώθηκαν, επίσης, σε χαμηλό τεσσάρων μηνών, κάτω από το -0,50%. Οι αναλυτές σημειώνουν την αύξηση των στοιχημάτων για μειώσεις των επιτοκίων, εν μέσω προσδοκιών ότι η νομισματική πολιτική μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξανά για να αντιμετωπισθεί μία καθοδική πορεία της οικονομίας. Οι αγορές χρήματος προεξοφλούν τώρα δύο μειώσεις επιτοκίων, από ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας η κάθε μία, από την Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ και αναμένουν μία μείωση 10 μονάδων βάσης του επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έως τον Δεκέμβριο. Μία μείωση του επιτοκίου της Τράπεζας της Αγγλίας έως τον Σεπτέμβριο έχει προεξοφληθεί, επίσης, πλήρως.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.