«Αγκάθια» για την παγκόσμια οικονομία

«Αγκάθια» για την παγκόσμια οικονομία

226
«Αγκάθια» για την παγκόσμια οικονομία

Η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να γνωρίσει ανάπτυξη της τάξεως του 3% το 2020, με το διεθνές εμπόριο να αναπτύσσεται μόλις κατά 1,5%, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε πρόσφατα η Ομοσπονδία Γερμανικών Βιομηχανιών.

Με δεδομένο ότι το εμπόριο κατέγραψε ανοδική πορεία 1% το 2019, ο επικεφαλής της Ομοσπονδίας, Joachim Lang, επισήμανε ότι «φέτος δεν αναμένεται ραγδαία ανάκαμψη». Για το εξωτερικό εμπόριο της Γερμανίας, οι προκλήσεις παραμένουν σημαντικές, και μάλιστα ενισχύονται από την αβεβαιότητα που προκύπτει τόσο από το Brexit όσο και από τον κορονοϊό.

Παράλληλα, η Ομοσπονδία σημειώνει ότι η ανάπτυξη του διεθνούς εμπορίου ελάχιστα θα επηρεάσει την οικονομική δραστηριότητα της Γερμανίας, και το πιο πιθανό είναι η ύφεση να αποφευχθεί λόγω αυξημένης εγχώριας κατανάλωσης από τη βιομηχανία και τα νοικοκυριά.

«Υπάρχει μια έλλειψη πολιτικών ιδεών που θα οδηγήσουν σε αναβίωση της παγκόσμιας οικονομίας μέσω μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομικών αλλαγών», υπογράμμισε ο κ. Lang.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Αρχής της Γερμανίας, ο κατασκευαστικός κλάδος της μεγαλύτερης οικονομίας στην Ευρώπη, ο οποίος συνδέεται άρρηκτα με το διεθνές εμπόριο, κατέγραψε απώλειες 3,6% το 2019.

Εν κατακλείδι η γερμανική Ομοσπονδία αναφέρει ότι οι αυξημένες δημόσιες επενδύσεις, το ευνοϊκότερο περιβάλλον για τις ιδιωτικές επενδύσεις που μπορεί να επιτευχθεί μέσω της μείωσης της φορολογίας και η ψηφιοποίηση διοικητικών εργασιών θα συντελούσε στην ανάπτυξη της βιομηχανίας της χώρας.

Φωτό: Igor Flek/Unsplash

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.