Κράτηση πλοίου στην Αυστραλία

Κράτηση πλοίου στην Αυστραλία

1805
Κράτηση πλοίου στην Αυστραλία

Την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου το αρμόδιο τμήμα για θέματα ναυτικών διαφορών στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Αυστραλίας προχώρησε στην κράτηση του πλοίου  YM Eternity στο Port Botany της Αυστραλίας, μετά από μετά την υποβολή αιτήματος για συντηρητική κατάσχεση και αγωγή διεκδίκησης μη καταβεβλημένων οφειλών από την Αυστραλιανή Ακτοφυλακή.

Το πλοίο YM Eternity όσο και το YM Efficiency ανήκουν σε θυγατρική της ναυτιλιακής εταιρείας της Ταϊβάν, Yang Ming Marine Transport Corp.

Η Yang Ming αρνήθηκε να καταβάλει στις αυστραλιανές αρχές τα ορισθέντα ποσά για τον καθαρισμό της θαλάσσιας ρύπανσης, συμπεριλαμβανομένων της απομάκρυνσης των Containers και του περιεχομένου τους που βρίσκονται στο βυθό αλλά και στην ακτή του Newcastle.

Τον Δεκέμβριο του 2019, η Αυστραλιανή Αρχή για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (AMSA) υπέγραψε σύμβαση με την Ardent Oceania, για να ξεκινήσει την απομάκρυνση από τις ακτές των εμπορευματοκιβώτιων. Το ποσό που θα πρέπει να καταβληθεί αγγίζει τα 15 εκατομμύρια δολάρια. Οι εργασίες ξεκινούν τον Μάρτιο του 2020 και αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα σε ένα μήνα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της AMSA, Mick Kinley, δήλωσε ότι η κράτηση του YM Eternity δείχνει ότι η AMSA δεν θα επιτρέψει στις διεθνείς ναυτιλιακές εταιρείες να ρυπαίνουν το αυστραλιανό αρχιπέλαγος χωρίς συνέπειες.

«Αν ρυπαίνετε τις θάλασσές μας και αρνείστε να πληρώσετε το τίμημα για τον καθαρισμό αυτής της ρύπανσης, θα σας θεωρήσουμε υπεύθυνους. Ο ωκεανός μας δεν θα πληρώσει το τίμημα της ρύπανσης της Yang Ming» είπε ο κ. Kinley.

Το αναμενόμενο κόστος για τον εντοπισμό και των υπόλοιπων 16 κοντέινερ που δεν έχουν εντοπιστεί, ανέρχεται σε ακόμα 5 εκατομμύρια δολάρια, φέρνοντας το χρέος του Yang Ming σε 20 εκατομμύρια δολάρια.

Φωτό: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.