ΗΠΑ-Κίνα: Μείωση δασμών από το Πεκίνο

ΗΠΑ-Κίνα: Μείωση δασμών από το Πεκίνο

116
ΗΠΑ-Κίνα: Μείωση δασμών από το Πεκίνο

To Πεκίνο ανακοίνωσε την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου τη μείωση των δασμών για εισαγωγές προϊόντων από τις ΗΠΑ αξίας $75 δις. Η κίνηση αυτή από κινεζικής πλευράς εντάσσεται στις γενικότερες προσπάθειες των δύο χωρών να επιλύσουν τις επί μακρόν εμπορικές διαφωνίες τους.

Αρχής γενομένης από την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου, εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων που μέχρι πρότινος υπόκειντο σε δασμούς 10% πλέον θα υπόκεινται σε 5%, ενώ για ορισμένες άλλες κατηγορίες προϊόντων οι δασμοί θα πέσουν στο 2,5% από το 5%.

Όπως σημειώνει η Wall Street Journal, η απόφαση του Πεκίνου έρχεται εν μέσω ανησυχιών ότι τελικά ο ασιατικός γίγαντας δύσκολα θα αντεπεξέλθει στις δεσμεύσεις του για αγορές εμπορευμάτων και υπηρεσιών των ΗΠΑ αξίας $200 δις κατά τα επόμενα δύο έτη. Στο σημείο αυτό δεν θα πρέπει, βέβαια, να υποβαθμίζεται και ο ρόλος του κορονοϊού, που ουσιαστικά έχει εκτροχιάσει την κινεζική οικονομία. Αναλυτές σημειώνουν ότι το Πεκίνο κάνει ό,τι είναι δυνατό να τονώσει την οικονομία και η μείωση των συγκεκριμένων δασμών εντάσσεται στο πλαίσιο αυτό.

Σε ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών της Κίνας σημειώνεται ότι η απόφαση αυτή προσανατολίζεται στη μείωση των οικονομικών και εμπορικών τριβών μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας και στην ενίσχυση των εμπορικών δεσμών των δύο υπερδυνάμεων. «Ελπίζουμε να εργαστούμε από κοινού με τις ΗΠΑ για την πλήρη εξάλειψη των δασμών», καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου.

Φωτό: Ng Han Guan/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.