Έλλειμμα στην αγορά ζάχαρης: Βίοι αντίθετοι για Ινδία και Βραζιλία

Έλλειμμα στην αγορά ζάχαρης: Βίοι αντίθετοι για Ινδία και Βραζιλία

452
Έλλειμμα στην αγορά ζάχαρης: Βίοι αντίθετοι για Ινδία και Βραζιλία

Νευρικότητα επικρατεί μεταξύ των διεθνών αγοραστών ζάχαρης, καθώς οι εξαγωγές από την Ινδία δεν φαίνεται να αυξάνονται, με πολλούς traders της χώρας να μοιάζουν διστακτικοί, παρά το γεγονός ότι οι τιμές έχουν ανέλθει το τελευταίο διάστημα σε υψηλά 1,5 έτους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρυσι η ινδική κυβέρνηση εφάρμοσε επιδοτήσεις στις εξαγωγές ζάχαρης ύψους $146/τόνο για την εμπορική περίοδο 2019/2020, με σκοπό να περιορίσει κατά 6 εκατ. τόνους τα τεράστια πλεονασματικά αποθέματά της.

Πολλοί εισαγωγείς καλοβλέπουν τις προμήθειες ζάχαρης από την Ινδία προκειμένου να καλυφθεί το τεράστιο έλλειμμα που παρατηρείται στην αγορά και το οποίο ξεπερνά τους 6,1 εκατ. τόνους, σύμφωνα με στοιχεία του International Sugar Organization.

Κύκλοι της αγοράς αναφέρουν ότι οι στόχοι εξαγωγών της ινδικής κυβέρνησης δύσκολα θα επιτευχθούν, με τις εκτιμήσεις τους να κάνουν λόγο για εξαγωγές που δύσκολα θα ξεπεράσουν τους 5 εκατ. τόνους. Σημειώνουν δε χαρακτηριστικά ότι δεν υπάρχει κάποιος προφανής λόγος για τον οποίο οι ροές από την ασιατική χώρα δεν αυξάνονται. Από την άλλη, κορυφαίες μονάδες παραγωγής ζάχαρης σε επαρχίες όπως η Maharashtra κρατούν στάση αναμονής σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές τους, καθώς αναμένουν ότι οι τιμές θα συνεχίσουν να παίρνουν την ανιούσα.

Να σημειωθεί ότι η Ινδία ανταγωνίζεται τη Βραζιλία για την πρωτοκαθεδρία στην παραγωγή ζάχαρης. Η χώρα της Νότιας Αμερικής προσβλέπει στο να αυξήσει την παραγωγή της ζάχαρης έναντι της αιθανόλης, που χρησιμοποιείται για την παραγωγή καυσίμων στην αυτοκινητοβιομηχανία, και αυτό διότι τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης πρόσφατα βρέθηκαν σε υψηλά διετίας.

Ενδεικτικά τα futures εκπλήρωσης τον Μάρτιο στη Νέα Υόρκη παρουσιάζουν κέρδη 9,1% από αρχές του έτους εν μέσω μειωμένης παραγωγής από χώρες όπως η Ταϊλάνδης.

Τέλος αναλυτές σημειώνουν ότι οι αυξήσεις αυτές θα ωθήσουν εργοστάσια παραγωγής της Βραζιλίας να ενισχύσουν την παραγωγή και τις εξαγωγές, ωστόσο μόνα όσα πρόσβαση σε λιμάνια και εξυπηρετούνται από το οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο θα είναι πραγματικά κερδισμένοι.

Φωτό: Nareeta Martin/Unsplash

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.