Capesizes: Η Vale ίσως ξαναφέρει χαμόγελα

Capesizes: Η Vale ίσως ξαναφέρει χαμόγελα

304
Capesizes: Η Vale ίσως ξαναφέρει χαμόγελα

Σημαντική ανάπτυξη στη διά θαλάσσης προσφορά iron ore αναμένει για το 2020 η Wood Mackenzie, κυρίως λόγω της κανονικότητας που είναι πιθανό να επέλθει στις αποστολές από τη Vale.

Πιο συγκεκριμένα, η Wood Mackenzie εκτιμά ότι η αύξηση των εξαγωγών της Vale κατά 30 εκατ. τόνους σιδηρομεταλλεύματος καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους θα πυροδοτήσει μια επιταχυνόμενη ανάκαμψη για τις διά θαλάσσης ροές από το α΄ τρίμηνο του έτους.

Υψηλόβαθμα στελέχη του οίκου παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών τονίζουν ότι, εάν οι εκτιμήσεις επιβεβαιωθούν, το 50% των περσινών απωλειών ελέω του δυστυχήματος σε ορυχείο της Vale θα αποκατασταθεί σε μόλις έναν χρόνο.

Η εξέλιξη αυτή ίσως αποτελέσει καλή είδηση για τους διαχειριστές Capesizes, που κατά το α΄ εξάμηνο του 2019 «χτυπήθηκαν» βάναυσα από τη μειωμένη παραγωγή και εξαγωγές iron ore της Vale. Στο πλαίσιο αυτό υπενθυμίζεται ότι, τον Απρίλιο του 2019, ο Baltic Capesize Index υποχώρησε έως και στις 92 μονάδες, ενώ η Drewry εκτίμησε ότι πέρυσι οι στρεβλώσεις στην παγκόσμια προσφορά σιδηρομεταλλεύματος στοίχισαν την απασχόληση σε τουλάχιστον 35 Capesizes.

Η Wood Mackenzie σημειώνει παράλληλα ότι η παραγωγή-ρεκόρ της Vale που σημειώθηκε το 2018 (385 εκατ. τόνους iron ore) και εξαρτάται τόσο από τις καιρικές συνθήκες όσο και από ενδεχόμενα «σοκ» στην αγορά (βλ. Brumadinho) δεν αναμένεται να επιτευχθεί πριν από το 2021.

Τέλος, εκτιμάται ότι τόσο η Ινδία όσο και η Κίνα πρόκειται να αυξήσουν τις διά θαλάσσης εισαγωγές σιδηρομεταλλεύματος, παρέχοντας στήριξη στην αγορά.

Φωτό: Pixabay

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.