Σε… τρικυμίες τα car carriers

Σε… τρικυμίες τα car carriers

456
Σε… τρικυμίες τα car carriers

Το διά θαλάσσης εμπόριο αυτοκινήτων αναμένεται να παρουσιάσει πτώση 2% το 2019, σημειώνοντας έναν από τους χαμηλότερους αριθμούς ανάπτυξης την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Clarkson Research Services. Ως κυριότερο παράγοντα για την πτώση αυτή, η Clarkson υπογραμμίζει την παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση, που επιδρά στην καταναλωτική δαπάνη και συνεπώς στη ζήτηση για αυτοκίνητα.

Όπως αναφέρεται στο report, το θαλάσσιο εμπόριο αυτοκινήτων κινείται με πολύ αργούς ρυθμούς, καθώς το 2019 η ανάπτυξή του θα είναι μόλις 3% πάνω από τα επίπεδα του 2007. Για να αντιληφθεί κανείς την αργή αυτή ανάπτυξη, αρκεί να τονιστεί ότι, για παράδειγμα, το θαλάσσιο εμπόριο containers παρουσιάζει ανάπτυξη 59% από τα επίπεδα του 2007.

Στο μέτωπο των ναύλων των car carriers, παρουσιάζουν πτώση 3% σε σχέση με το 2018, ωστόσο η μείωση του τονάζ κατά 0,3% από τις αρχές του 2019, σε συνδυασμό με τη μείωση της μέσης ταχύτητας με την οποία αυτά κινούνται, μετριάζει την κατάσταση στη ναυλαγορά, κατά την Clarkson.

Με το βλέμμα στο μέλλον, ο κορυφαίος ναυλομεσιτικός οίκος δίνει έναν τόνο αισιοδοξίας για την εν λόγω αγορά, καθώς, όπως σημειώνει, το orderbook κινείται στο 3% του στόλου, ενώ η μέση ταχύτητα των car carriers θα μειωθεί περαιτέρω εν μέσω αβεβαιότητας για το sulphur cap.

Paul Brennan/Pixabay

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.