Η εμπορική διπλωματία σε Ευρώπη και Ασία στο προσκήνιο

Η εμπορική διπλωματία σε Ευρώπη και Ασία στο προσκήνιο

119
Η εμπορική διπλωματία σε Ευρώπη και Ασία στο προσκήνιο

Την επιθυμία τους να ενισχύσουν τις πολιτικές για τη δημιουργία ζώνης ελεύθερου εμπορίου εξέφρασαν η Κίνα με την Ρωσία και τις άλλες χώρες της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης (EAEU), σε κοινό ανακοινωθέν που δόθηκε στη δημοσιότητα.

«Εκφράζουμε τη δέσμευσή μας σε μια ανοικτή, σταθερή και αναμενόμενη εμπορική πολιτική, η οποία προϋποθέτει την αποκλειστική συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων μερών χωρίς διακρίσεις. Ανακοινώνουμε ότι η συμφωνία της εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας μεταξύ της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας έχει ήδη τεθεί σε ισχύ», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Εξάλλου, την περασμένη εβδομάδα υπεγράφη στη Μόσχα η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ανάμεσα στη Σερβία και την Ευρασιατική Οικονομική Ένωση, σύμφωνα με την οποία η Σερβία θα έχει δικαίωμα να προωθεί σχεδόν το 100% των προϊόντων που παράγει σε μια αγορά 183 εκατομμυρίων. Εξαιρέθηκαν τα αυτοκίνητα που παράγονται στη Σερβία από την ιταλική βιομηχανία Fiat. Η εν λόγω συμφωνία εκτιμάται ότι θα ευνοήσει ιδιαίτερα τον αγροτικό τομέα και την κτηνοτροφία, με δεδομένο ότι υπάρχει αυξημένη ζήτηση για τα προϊόντα αυτών των κλάδων, κυρίως από τη Ρωσία, εξαιτίας των κυρώσεων που της επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι εμπορικές συναλλαγές της Σερβίας με τις χώρες-μέλη της EAEU το 2018 ανήλθαν στα $3,4 δις.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.