Οι αγορές εν αναμονή της τελικής έκβασης για το Brexit

Οι αγορές εν αναμονή της τελικής έκβασης για το Brexit

125
Οι αγορές εν αναμονή της τελικής έκβασης για το Brexit

Ενάντια σε όλα τα… προγνωστικά, ο Μπόρις Τζόνσον επέστρεψε από την Ευρώπη με μια συμφωνία στις αποσκευές του την περασμένη εβδομάδα. Το Σάββατο 19 Οκτωβρίου, η Βουλή των Κοινοτήτων υπερψήφισε την αποκαλούμενη τροπολογία Λέτουιν, σύμφωνα με την οποία, ακόμα και αν το Κοινοβούλιο εγκρίνει τη νέα συμφωνία με την ΕΕ, ο πρωθυπουργός είναι αναγκασμένος να ζητήσει παράταση στο Brexit. Στον απόηχο των εξελίξεων γύρω από το Brexit, η στερλίνα σημείωσε άνοδο, ενώ από την άλλη οι μετοχές εταιρειών με υψηλή έκθεση στο εξωτερικό υποχώρησαν. Στο μεταξύ, οι συνομιλίες μεταξύ Τζόνσον και Κόρμπιν, αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα της Συμφωνίας Αποχώρησης, έπεσαν στο κενό και φαίνεται ότι το πολύχρονο σίριαλ του Brexit έχει πολλά ακόμα επεισόδια.

Αναμφίβολα, όμως, η συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου έως έναν βαθμό απομακρύνει τον φόβο του hard Brexit. Άμεση συνέπεια αυτού είναι η μεγαλύτερη ελκυστικότητα των περιουσιακών στοιχείων του Ηνωμένου Βασιλείου και η γεφύρωση του χάσματος αποτίμησης (όταν ο πωλητής ενός asset αναμένει μεγαλύτερη τιμή πώλησης από αυτή με την οποία ο αγοραστής είναι διατεθειμένος να αγοράσει). Εάν η στερλίνα συνεχίσει την ανοδική της τάση, οι εταιρείες που επικεντρώνονται περισσότερο στην εγχώρια οικονομία είναι πιθανό να δουν τις μετοχές τους να ανακάμπτουν.

Εκτός ΗΒ, με το κινεζικό ΑΕΠ να ανέρχεται σε χαμηλά 30ετίας, τις αποδυναμωμένες εξαγωγές σε Ασία/Ειρηνικό και τις χαμηλότερες του αναμενομένου λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ, οι αγορές εναποθέτουν τις ελπίδες τους σε μια εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας στα μέσα Νοεμβρίου.

Τέλος, την τρέχουσα εβδομάδα αναμένουμε τη δημοσιοποίηση στοιχείων για την πορεία σημαντικών οικονομικών μεγεθών στην Ευρώπη, τα οποία πιθανώς να επιβεβαιώσουν το χάσμα μεταξύ της υποχώρησης του κατασκευαστικού κλάδου και της επέκτασης του κλάδου των υπηρεσιών.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.