Είναι ανθυγιεινό το αεροπορικό ταξίδι;

Είναι ανθυγιεινό το αεροπορικό ταξίδι;

647
Είναι ανθυγιεινό το αεροπορικό ταξίδι;

Το αεροπορικό ταξίδι γίνεται όλο και πιο δημοφιλές με την πάροδο του χρόνου και οι προβλέψεις δείχνουν αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που θα χρησιμοποιήσουν αεροπλάνο τα επόμενα χρόνια. Αν και το αεροπλάνο αποτελεί τον γρηγορότερο τρόπο μετακίνησης, ιδίως για μεγάλες αποστάσεις, αποτελεί συγχρόνως εστία μικροβίων.

Οι διάφορες επιφάνειες του αεροπλάνου έχουν ερευνηθεί εκτενώς για ιούς και βακτηρία και, όπως ήταν αναμενόμενο, έχει βρεθεί ποικιλία μικροβίων. Πάνω από 200 στελέχη ιών κυκλοφορούν στην καμπίνα του αεροσκάφους, με ορισμένα εξ αυτών να είναι μολυσματικά ακόμα και 18 ώρες εκτός του ανθρώπινου σώματος. Ο ιός της γρίπης έχει διάρκεια ζωής μέχρι και 8 ώρες και τα βακτήρια E. coli και MRSA μπορούν να επιβιώσουν στις επιφάνειες του αεροπλάνου περισσότερο από μία εβδομάδα.

Διάφοροι μικροοργανισμοί βρίσκονται πρακτικά παντού μέσα σε ένα αεροπλάνο. Οι συχνότερες εστίες μικροβίων όμως είναι τα καθίσματα, τα τραπεζάκια και οι ζώνες ασφαλείας. Η συσσώρευσή τους σε σημεία με τα οποία είναι αδύνατον κάποιος να μην έρθει σε επαφή αυξάνει την πιθανότητα ασθένειας. Το ενδεχόμενο αυτό ενισχύεται και λόγω της πιθανότητας έκθεσης σε κάποιο «ξένο» μικρόβιο για πρώτη φορά, λόγω της μετακίνησης ανθρώπων από ολόκληρο τον κόσμο.

Αν και η αποφυγή της επαφής με κάποιον ιό είναι πολύ δύσκολη, ο βασικός κανόνας για να μειώσει κανείς την πιθανότητα να νοσήσει παραμένει ο εξής: σχολαστικό πλύσιμο χεριών με σαπούνι και χρήση αντιβακτηριδιακού τζελ.

Φωτό: StockSnap/Pixabay

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.