Διώρυγα Παναμά: Από ρεκόρ σε ρεκόρ διελεύσεων πλοίων

Διώρυγα Παναμά: Από ρεκόρ σε ρεκόρ διελεύσεων πλοίων

258
Διώρυγα Παναμά: Από ρεκόρ σε ρεκόρ διελεύσεων πλοίων

To ένα ρεκόρ μετά το άλλο φαίνεται πως σπάει η Διώρυγα του Παναμά, καθώς, κατά το οικονομικό έτος 2019, διέπλευσαν από αυτήν πλοία συνολικής χωρητικότητας 469 εκατ. Panama Canal tons (PC/UMS), καταγράφοντας αύξηση 6,5% σε σχέση με το οικονομικό έτος 2018.

Μάλιστα, ο αριθμός αυτός ξεπερνά τις αρχικές εκτιμήσεις των επικεφαλής της διώρυγας, που έκαναν λόγο για διέλευση πλοίων συνολικής χωρητικότητας 450,7 εκατ. PC/UMS.

Στα επιμέρους στοιχεία, οι διελεύσεις LPGs και LNGs παρουσίασαν τη μεγαλύτερη άνοδο μεταξύ των υπόλοιπων τύπων πλοίων, καθώς αυξήθηκαν κατά 6,9% και 37,6% αντίστοιχα. Οι διελεύσεις crude product tankers και vehicle carrier/Ro-Ro από τη διώρυγα επίσης σημείωσαν ετήσια αύξηση της τάξεως του 5,6% και 5,5% αντίστοιχα.

Σε όρους τονάζ, τα containerships εξακολουθούν να ηγούνται, καθώς 164,87 εκατ. PC/UMS tons διέπλευσαν τη διώρυγα, με τα bulk carriers να ακολουθούν, αγγίζοντας τα 76,5 εκατ. PC/UMS tons.

Φωτό: Alejandro Bolivar/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.