Το Τόκιο ετοιμάζεται για τον τυφώνα Χαγκίμπις

  608
  Το Τόκιο ετοιμάζεται για τον τυφώνα Χαγκίμπις

  Ο ισχυρός τυφώνας Χαγκίμπις πλησιάζει σήμερα την Ιαπωνία, απειλώντας να πλήξει την πρωτεύουσα της χώρας με τις σφοδρότερες βροχοπτώσεις και τους ισχυρότερους ανέμους των τελευταίων 60 ετών, με αποτέλεσμα να παραμείνουν κλειστά καταστήματα, εργοστάσια και το δίκτυο του μετρό και να προκληθούν τροποποιήσεις στο πρόγραμμα του Γκραν Πρι της Φόρμουλα 1 και του Παγκοσμίου Κυπέλλου ράγκμπι.

  Ο Χαγκίμπις, που σημαίνει «ταχύτητα» στη γλώσσα Ταγκαλόγκ των Φιλιππίνων, αναμένεται να πλήξει αύριο το μεγαλύτερο νησί της Ιαπωνίας, το Χονσού, ενώ έχει περάσει μόλις ένας μήνας από τότε που ένα από τους σφοδρότερους τυφώνες που χτύπησε τα τελευταία χρόνια την Ιαπωνία κατέστρεψε ή προκάλεσε ζημιές σε 30.000 σπίτια και είχε ως αποτέλεσμα εκτεταμένες διακοπές ρεύματος.

  Η καταιγίδα μπορεί να είναι η ισχυρότερη που πλήττει το Τόκιο από το 1958 και ο κόσμος θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος για μεγάλα κύματα και πλημμυρικά φαινόμενα, σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ιαπωνίας.

  «Ο τυφώνας θα μπορούσε να φέρει βροχοπτώσεις και ανέμους ρεκόρ», δήλωσε αξιωματούχος της υπηρεσίας σε συνέντευξη Τύπου.

  Ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε έδωσε εντολή στους υπουργούς του να κάνουν τα μέγιστα για την προστασία των πολιτών. Αξιωματούχοι στην περιοχή Τσίμπα, στα ανατολικά του Τόκιο, που επλήγη σκληρά από τον τυφώνα Φασάι πριν από ένα μήνα, είπαν στον κόσμο να έχει προμήθειες σε τρόφιμα και νερό για τρεις ημέρες.

  Σε κάποια σούπερ μάρκετ εξαντλήθηκαν τα εμφιαλωμένα νερά και οι μπαταρίες. Οι χρήστες του Twitter ανέβασαν φωτογραφίες από άδεια ράφια και έδιναν συμβουλές για το πώς να προετοιμαστεί κανείς για προβλήματα στην ύδρευση και την ηλεκτροδότηση. Σε πολλά από τα πάνω από 30.000 σπίτια, που καταστράφηκαν από τον τυφώνα στην Τσίμπα τον περασμένο μήνα, δεν έχουν ακόμα αποκατασταθεί η οι ζημιές.

  Φωτό: Miguel A. Amutio/Unsplash

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.