Παγκόσμια Τράπεζα: Στο 1,8% η οικονομική ανάπτυξη σε Ευρώπη και Ασία

Παγκόσμια Τράπεζα: Στο 1,8% η οικονομική ανάπτυξη σε Ευρώπη και Ασία

94
Παγκόσμια Τράπεζα: Στο 1,8% η οικονομική ανάπτυξη σε Ευρώπη και Ασία

Περιορίζεται η ανάπτυξη στην Ευρώπη και στην Κεντρική Ασία στο 1,8% για το 2019, σύμφωνα με την αναθεωρημένη έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, εξαιτίας του χαμηλότερου ρυθμού επέκτασης των δύο μεγαλύτερων οικονομιών της περιοχής, της Ρωσίας και της Τουρκίας.

Οι δυσμενείς δημογραφικές ενδείξεις, ήτοι η μείωση και η γήρανση του πληθυσμού, αποτελούν σημαντικές προκλήσεις στις ήδη υπάρχουσες της χαμηλότερης ζήτησης και της οικονομικής καθίζησης.

Η επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, Asli Demirguc-Kunt, σημειώνει ωστόσο ότι «η μετανάστευση θα μπορούσε να συνεισφέρει στην ευημερία της περιοχής, καθώς οι μετανάστες είναι κατά κύριο λόγο σε ηλικία εργασίας και μπορούν κατ’ αυτόν τον τρόπο να δημιουργήσουν θετικό πρόσημο στα δημογραφικά προβλήματα, στην αύξηση της απασχόλησης και της παραγωγικότητας».

Ο αριθμός των μεταναστών στην Ευρώπη αυξήθηκε ιδιαίτερα τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, καθώς κάθε τρία λεπτά ένας μετανάστης φτάνει στην Ευρώπη από όλα τα σημεία του πλανήτη. Η διηπειρωτική μετανάστευση είναι επίσης υψηλή σε Ευρώπη και Κεντρική Ασία, καθώς το 80% των μεταναστών επιλέγουν άλλες χώρες στον ίδιο γεωγραφικό χώρο. Το brain drain αποτελεί σημαντική πληγή των φτωχότερων χωρών, σύμφωνα με τις στατιστικές: Το 55% των ατόμων με ανώτερη και ανώτατη εκπαίδευση από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη κατοικούν στο εξωτερικό. Ακολουθούν η Αρμενία και η Λετονία με ποσοστά που ξεπερνούν το 40% και εν συνεχεία Αλβανία, Μολδαβία, Βόρεια Μακεδονία, Κιργιστάν, Καζακστάν, Ρουμανία και Τατζικιστάν με ποσοστά λίγο κάτω από το 40%.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.