LNG: Υπερπροσφοράς συνέχεια ενόψει;

LNG: Υπερπροσφοράς συνέχεια ενόψει;

124
LNG: Υπερπροσφοράς συνέχεια ενόψει;

Ο μεγαλύτερος παραγωγός LNG παγκοσμίως, το Κατάρ, αναμένεται να ενισχύσει την παραγωγή του, παρά το γεγονός ότι σε παγκόσμιο επίπεδο παρατηρείται υπερπροσφορά, με αποτέλεσμα οι τιμές να «μάχονται» να ανέλθουν από τα χαμηλά τριετίας.

Το Κατάρ, το οποίο έχει δει το μερίδιο αγοράς του να μειώνεται τα τελευταία πέντε χρόνια, αναμένεται να επεκτείνει το δίκτυο παραγωγής του LNG με τη συμμετοχή ενεργειακών κολοσσών, καθώς Ρωσία, ΗΠΑ και Μοζαμβίκη αναπτύσσουν νέα projects, απειλώντας την κυριαρχία του Κατάρ. Στα σχέδια της χώρας της Μέσης Ανατολής είναι η αύξηση της ετήσιας παραγωγής στους 110 εκατ. τόνους από το 2024, όταν αυτή τη στιγμή η παραγωγή δεν ξεπερνά τους 77 εκατ. τόνους

Όπως ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας του Κατάρ, Saad Sherida Al-Kaabi, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg, έως το πρώτο τρίμηνο του 2019 θα έχουν «κλειδώσει» όλα τα συμβόλαια για την έναρξη της παραγωγής από το 2024. Παράλληλα, στο πλαίσιο του συνεδρίου «Oil & Money», το οποίο διεξήχθη στο Λονδίνο, άλλες σημαντικές χώρες-παραγωγοί υπογράμμισαν τα πλάνα τους για αύξηση της παραγωγής, καθώς θεωρούν το LNG την τέλεια εναλλακτική έναντι του άνθρακα.

Αναφορικά με τις εμπορικές εντάσεις ΗΠΑ-Κίνας, υψηλόβαθμα στελέχη ενεργειακών κολοσσών, όπως της Cheniere, επισήμαναν ότι η ρήξη Ουάσιγκτον-Πεκίνου δεν επηρεάζει σημαντικά την ανάπτυξη της αγοράς LNG. Η αισιοδοξία αυτή βεβαίως έρχεται σε αντίθεση με τις χαμηλές τιμές LNG, οι οποίες, παρά το γεγονός ότι στη spot αγορά της Ασίας ανέκαμψαν κατά 35% από τα χαμηλά του περασμένου Ιουλίου, εντούτοις κυμαίνονται σε αρκετά χαμηλά επίπεδα.

Φωτό:  Yonhap/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.