Η αντιμετώπιση της ρύπανσης από πετρελαιοειδή στο προσκήνιο

Η αντιμετώπιση της ρύπανσης από πετρελαιοειδή στο προσκήνιο

60
Η αντιμετώπιση της ρύπανσης από πετρελαιοειδή στο προσκήνιο

Το Υφυπουργείο Ναυτιλίας της Κύπρου σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ναυτιλιακής Ασφαλείας (EMSA – European Maritime Safety Agency) διοργάνωσαν μεταξύ 17 και 19 Σεπτεμβρίου το εργαστήρι Stress Test στο Συντονιστικό Κέντρο «Ζήνων» του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης στη Λάρνακα.

Σκοπός του ήταν η αξιολόγηση των δυνατοτήτων των κρατών-μελών, με τη συμβολή του μηχανισμού αντιρυπαντικών πλοίων της EMSA, στην αντιμετώπιση σοβαρών περιστατικών ρύπανσης από πετρελαιοειδή.

Η διεξαγωγή στην Κύπρο ενός από τα έξι παρόμοια εργαστήρια που διοργανώνονται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο αυτή την περίοδο συζητήθηκε μεταξύ της υφυπουργού Ναυτιλίας Νατάσας Πηλείδου και της εκτελεστικής διευθύντριας της EMSA, Maja Markovcic Kostelac, τον Μάρτιο του 2019, κατά την επίσκεψη της υφυπουργού στα γραφεία του Οργανισμού στη Λισαβώνα.

Τα θεωρητικά σενάρια περιλάμβαναν περιστατικά ρύπανσης από υπεράκτια εγκατάσταση και από δεξαμενόπλοια εντός της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Έλαβαν μέρος εκπρόσωποι ευρωπαϊκών κρατών-μελών από την Ελλάδα, την Κροατία, τη Μάλτα και τη Σλοβενία, εκπρόσωποι όλων των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην

ανεύρεση και στην εξόρυξη υδρογονανθράκων εντός της Κυπριακής ΑΟΖ και άλλες ιδιωτικές εταιρείες που παρέχουν εξειδικευμένες υπηρεσίες για παράκτιες δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένων και υπηρεσιών αντιρύπανσης και επεξεργασίας πετρελαιοειδών καταλοίπων, καθώς επίσης κρατικών υπηρεσιών που έχουν ρόλο στο Εθνικό Σχέδιο Καταπολέμησης Ρύπανσης, όπως το Τμήμα Αλιείας και το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης.

Η διοργάνωση τέτοιων εργαστηρίων συμβάλλει καθοριστικά στην περαιτέρω ανάπτυξη της αναγκαίας τεχνογνωσίας των εμπλεκόμενων κυβερνητικών υπηρεσιών όσον αφορά την αντιμετώπιση περιστατικών ρύπανσης, όπως και των συνεργειών μεταξύ Κύπρου, EMSA, γειτονικών κρατών-μελών και ιδιωτικών φορέων.

Φωτό: Ορέστης Παναγιώτου/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.