Σε… φουρτούνες ένα από τα σημαντικότερα ναυπηγεία της Σκωτίας

Σε… φουρτούνες ένα από τα σημαντικότερα ναυπηγεία της Σκωτίας

244
Σε… φουρτούνες ένα από τα σημαντικότερα ναυπηγεία της Σκωτίας

Η Ferguson Marine Engineering στη Γλασκώβη, τον οικονομικό έλεγχο της οποίας έχει αναλάβει η Deloitte έπειτα από εντολή της σκωτσέζικης κυβέρνησης, φαίνεται πως βρίσκεται σε αρκετά δύσκολη θέση.

Πιο συγκεκριμένα, το σκωτσέζικο ναυπηγείο φέρεται να χρωστά στο Δημόσιο £49,8 εκατ., όπως ανακοίνωσε η ελεγκτική εταιρεία. Μάλιστα, το εν λόγω χρέος είναι κατά £5 εκατ. υψηλότερο απ’ ό,τι αρχικά υπολογιζόταν.

Η Ferguson Marine Engineering τελεί υπό τον έλεγχο του Δημοσίου, ενώ αναζητά υποψήφιους αγοραστές, με Σκωτσέζους υπουργούς να σημειώνουν ότι, εάν δεν βρεθεί άμεσα λύση, το ναυπηγείο θα κρατικοποιηθεί προκειμένου να διασωθούν 350 θέσεις εργασίας.

Το ναυπηγείο εξαγοράστηκε από την Clyde Blowers το 2014 και σε σύντομο διάστημα εξασφάλισε συμβόλαια ύψους £97 εκατ. για τη ναυπήγηση δύο καινοτόμων πορθμείων διπλού καυσίμου.

Εντούτοις, η συμφωνία αυτή αποδείχθηκε καταστροφική, καθώς η ναυπήγηση των πλοίων καθυστέρησε δύο χρόνια και τα κόστη υπερέβησαν αρκετά τον αρχικό προϋπολογισμό. Παρά την οικονομική βοήθεια ύψους £45 εκατ. που έλαβε από το κράτος, το ναυπηγείο δεν κατάφερε να διαχειριστεί τα προβλήματα ταμειακών ροών που αντιμετώπιζε και στις 16 Αυγούστου τέθηκε υπό έλεγχο.

Φωτό: Jaslagman0/Pixabay

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.