Μύδροι ΙΤF κατά των πολιτικών της Ουάσιγκτον

Μύδροι ΙΤF κατά των πολιτικών της Ουάσιγκτον

168
Μύδροι ΙΤF κατά των πολιτικών της Ουάσιγκτον

Δριμεία κριτική στην πρόσφατη απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να μην χορηγεί αμερικανική βίζα στους ναυτικούς που απασχολούνται σε πλοία, τα οποία μεταφέρουν ιρανικό πετρέλαιο, ασκεί η Διεθνής Ομοσπονδία Εργατών στις Μεταφορές (ITF).

Στη σχετική ανακοίνωσή της, η ΙΤF εκφράζει τις ανησυχίες της για την έλλειψη κατανόησης από πλευράς πολλών κυβερνήσεων σε θέματα που άπτονται της διεθνούς ναυτιλίας και δη του σημαίνοντα ρόλου που διαδραματίζουν οι ναυτικοί για το διεθνές εμπόριο.

Μάλιστα ο επικεφαλής του τμήματος Ναυτεργασίας της ITF, David Heindel, φάνηκε ιδιαίτερα καυστικός στις δηλώσεις του τονίζοντας ότι «ότι συνήθως το πλοίο καθοδηγείται από την διαχειρίστρια εταιρεία για το που θα πλεύσει ενώ περισσότερες κατευθυντήριες γραμμές για το ταξίδι δίδονται αργότερα». Παράλληλα ο κ. Heindel ανέφερε ότι σε περίπτωση που ένα πλοίο κατευθύνεται προς ιρανικό λιμένα, μόνο ο πλοίαρχος είναι σε θέση να το γνωρίζει μία ή δύο μέρες πριν.

O ίδιος ανέφερε στην ιστοσελίδα της ITF ότι οι ναυτικοί πολλές φορές δεν γνωρίζουν τον ιδιοκτήτη του πλοίου, στο οποίο απασχολούνται, πόσο μάλλον τον ιδιοκτήτη του φορτίου. Επισημαίνεται, τέλος, ότι η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ περί μη χορήγησης βίζας στους ναυτικούς που απασχολούνται σε πλοία που μεταφέρουν ιρανικό πετρέλαιο, ήρθε λίγες μόνο μέρες μετά την απελευθέρωση του Grace 1 (νυν Adrian Darya 1) από τις αρχές του Γιβλαρτάρ στα μέσα Αυγούστου.

Φωτό: Amogh Manjunath/ Unsplash

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.