Υπό πίεση η θέση της Μομπάσα ως εμπορική πύλη της Αφρικής;

Υπό πίεση η θέση της Μομπάσα ως εμπορική πύλη της Αφρικής;

111
Υπό πίεση η θέση της Μομπάσα ως εμπορική πύλη της Αφρικής;

Τα αποτελέσματα του δείκτη Liner Shipping Connectivity (LSC) που ανακοίνωσε πρόσφατα η UNCTAD για το 2019 κατέδειξαν την θέση της κάθε χώρας στο παγκόσμιο δίκτυο της liner ναυτιλίας. Αποθαρρυντικά ήταν τα στοιχεία για την Κένυα, καθώς ο δείκτης LSC για το τρέχον έτος διαμορφώθηκε στους 16,98 βαθμούς, αντιπροσωπεύοντας χαμηλά πενταετίας.

Ο λόγος για την πτώση του συγκεκριμένου δείκτη φαίνεται ότι είναι οι καθυστερήσεις κατά την διαδικασία εκτελωνισμού των εμπορευμάτων στο λιμάνι της Μομπάσα, οδηγώντας σε αυξημένα κόστη αποθήκευσης. Επιπλέον, πολλές φορές δημιουργείται συμφόρηση πλοίων στο λιμάνι, το οποίο δείχνει να χάνει μερίδιο αγοράς από τον γειτονικό λιμένα του Νταρ ες Σαλάμ.

Σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης το λιμάνι της Μομπάσα αποτελεί εμπορική πύλη για την Ανατ. και Κεντρ. Αφρική, μέσω της οποίας πραγματοποιούνται οι εισαγωγές και οι εξαγωγές τόσο της Κένυας όσο και της Ουγκάντα, της Ρουάντα, της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, του Νότιου Σουδάν και του Μπουρούντι.

Παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λιμένας της Μομπάσα, η διακίνηση φορτίων κατέγραψε αύξηση της τάξης του 6,3% από τον Ιούλιο του 2018 έως και τον Μάιο του 2019, συγκριτικά με την αντίστοιχη προηγούμενη περίοδο, σύμφωνα με στοιχεία που εξέδωσε η Λιμενική Αρχή της Κένυας.

Φωτό:  Bernhard Post/Pixabay

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.