Στόχος των ΗΠΑ η ασφαλής ναυσιπλοΐα στον Κόλπο

Στόχος των ΗΠΑ η ασφαλής ναυσιπλοΐα στον Κόλπο

91
Στόχος των ΗΠΑ η ασφαλής ναυσιπλοΐα στον Κόλπο

Ενώ η κρίση στον Περσικό Κόλπο, μετά τις πρόσφατες επιθέσεις και δεσμεύσεις πλοίων, καλά κρατεί, ολοένα και περισσότερα μέτρα λαμβάνουν οι χώρες του δυτικού κόσμου προκειμένου να επανέλθει η κανονικότητα για το παγκόσμιο εμπόριο και την παγκόσμια ναυτιλία.

Στο πλαίσιο αυτό, οι ΗΠΑ ζήτησαν επίσημα από τη Γερμανία να συμμετάσχει στη ναυτική αποστολή, στην οποία συμμετέχουν ήδη Ηνωμένο Βασίλειο και Γαλλία, για την ενίσχυση της ασφαλούς ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ. Όπως ενημέρωσε η αμερικανική πρεσβεία στη Γερμανία, μέλη της γερμανικής κυβέρνησης έχουν ταχθεί υπέρ της ασφαλούς ναυσιπλοΐας στην περιοχή, η οποία θα πρέπει να προστατευθεί. Από την πλευρά της, ωστόσο, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Ουλρίκε Ντέμερ, ανέφερε ότι η προσέγγιση της Γερμανίας ως προς την κατάσταση στον Κόλπο είναι διαφορετική από αυτή των ΗΠΑ, απορρίπτοντας ουσιαστικά την αμερικανική πρόταση.

Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, δημοσίευμα νοτιοκορεάτικης εφημερίδας αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας σχεδιάζει να εισακούσει στο αμερικανικό κάλεσμα μέσω της αποστολής ενός πλοίου του Πολεμικού της Ναυτικού, το οποίο θα συνοδεύει τα δεξαμενόπλοια, τα οποία πλέουν στα Στενά του Ορμούζ. Ειδικότερα, ο υφυπουργός άμυνας της Νότιας Κορέας τόνισε ότι η προστασία της νοτιοκορεάτικης εμπορικής ναυτιλίας είναι υψίστης σημασίας και για το λόγο αυτό εξετάζονται όλες οι πιθανές επιλογές.

Την περασμένη εβδομάδα, μάλιστα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο έκανε έκκληση σε Νότια Κορέα, Ιαπωνία, Γαλλία, Γερμανία, Αυστραλία και άλλες χώρες να λάβουν μέρος στην κοινή αυτή προσπάθεια.

Τέλος, και σημαντικοί oil majors εκφράζουν ανοιχτά την ανησυχία τους για την ναυσιπλοΐα στην ευρύτερη περιοχή του Κόλπου και είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 10 Ιουλίου κανένα πλοίο διαχείρισης της BP δεν πέρασε από τα Στενά του Ορμούζ μετά από απόπειρα δυνάμεων του Ιράν να κατασχέσουν δεξαμενόπλοιο διαχείρισης του βρετανικού κολοσσού.

Φωτό: Pixabay

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.