Στροφή στο LNG λόγω Sulphur Cap

Στροφή στο LNG λόγω Sulphur Cap

154
Στροφή στο LNG λόγω Sulphur Cap

Μελέτη σκοπιμότητας για την δημιουργία του αποκαλούμενου «Sohar LNG Bunkering Project», το οποίο σχεδιάζεται να δημιουργηθεί στο λιμάνι του Σοχάρ στο Ομάν, ανατέθηκε στην αμερικανική εταιρεία, McDermott.

Ο λιμένας του Σοχάρ βρίσκεται πολύ κοντά στα Στενά του Ορμούζ, γεγονός που τον καθιστά μια ιδανική τοποθεσία προκειμένου να αποτελέσει κόμβο ανεφοδιασμού των πλοίων με LNG, με δεδομένο μάλιστα ότι η αγορά βρίσκεται μόλις έξι μήνες πριν το 2020. Ωστόσο, η κατάσταση έντασης που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στα Στενά του Ορμούζ ενδεχομένως ανατρέψει τα σχέδια για την δημιουργία του εν λόγω project.

Να σημειωθεί ότι ο γαλλικός ενεργειακός κολοσσός Total και η Oman Oil Company βρίσκονται πίσω από την ιδέα της δημιουργίας του project. Όταν ολοκληρωθεί η πρώτη φάση του έργου, η δυναμικότητά του θα φτάνει τους 1 εκατ. τόνους ετησίως, ενώ θα «τροφοδοτείται» από ενεργειακά κοιτάσματα του Ομάν, τα οποία βρίσκονται στην περιοχή του Greater Barik, στο κεντρικό τμήμα της χώρας.

Διαχειριστές των ενεργειακών κοιτασμάτων στην περιοχή του Greater Barik είναι η Shell με ποσοστό 75% και η Total με 25%, με την τελευταία να ανακοινώνει ότι στόχος αποτελεί η συνολική παραγωγή φυσικού αερίου από τα εν λόγω κοιτάσματα να αγγίξει τα 500 εκατ. κυβικά πόδια ημερησίως.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.