Αυξάνονται οι Σειρήνες για την ευρωπαϊκή οικονομία

Αυξάνονται οι Σειρήνες για την ευρωπαϊκή οικονομία

76
Αυξάνονται οι Σειρήνες για την ευρωπαϊκή οικονομία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις της για την οικονομική ανάπτυξη και τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, λόγω των εμπορικών διενέξεων ΗΠΑ-Κίνας, παρά το γεγονός ότι τελευταία υπάρχουν ενδείξεις περί αποκλιμάκωσης της μεταξύ τους διαμάχης.

Πιο συγκεκριμένα, στην τριμηνιαία της έκθεση η Κομισιόν αναμένει οικονομική ανάπτυξη της τάξης του 1,2% εφέτος, έναντι 1,9% το 2018, ενώ για το επόμενο έτος οι εκτιμήσεις της κάνουν λόγο για ανάπτυξη 1,4% έναντι 1,5% που είχε εκτιμηθεί τον περασμένο Μάιο.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, οι προκλήσεις στο εσωτερικό της Ένωσης είναι μεγάλες και προέρχονται, κυρίως, από την «αυξανόμενη αβεβαιότητα» γύρω από την εμπορική πολιτική των ΗΠΑ, η οποία αποτελεί απειλή για τις ευρωπαϊκές εξαγωγές.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν αλλά και της ΕΚΤ ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη για εφέτος θα αγγίξει το 1,3%. Αξίζει να σημειωθεί ότι για την εκτιμώμενη επιβράδυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας, σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης αυτή της Γερμανίας, η οποία εκτιμάται ότι θα αγγίξει ρυθμό ανάπτυξης μόλις 0,5% έναντι 1,4% το 2018.

Σε ό,τι αφορά την Ιταλία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι μετά βίας θα παρουσιάσει θετικό ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης, ο οποίος εντούτοις αν επιτευχθεί θα είναι ο μικρότερος μεταξύ των χωρών της ΕΕ.

Τέλος, οι εκτιμήσεις της Κομισιόν κάνουν λόγο για ανάπτυξη της οικονομίας του Ην. Βασιλείου κατά 1,3% φέτος και το 2020, χωρίς ωστόσο να λαμβάνονται υπόψη τυχόν εμπορικές στρεβλώσεις λόγω μη επίτευξης συμφωνίας για το Brexit.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.