Σε σταθερή πορεία η παγκόσμια ναυτιλία

Σε σταθερή πορεία η παγκόσμια ναυτιλία

208
Σε σταθερή πορεία η παγκόσμια ναυτιλία

Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s σε πρόσφατη έκθεσή του επισημαίνει ότι η πορεία της παγκόσμιας ναυτιλίας προβλέπεται να διατηρηθεί σε σταθερά επίπεδα και το 2020, καθώς τα υψηλότερα από το αναμενόμενο EBITDA θα αντισταθμιστούν από τις εμπορικές εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας, αλλά και από το θεσμικό πλαίσιο που διέπει την ναυτιλία.

Σύμφωνα με την έκθεση του Moody’s οι παράγοντες που επιδρούν θετικά στο outlook της παγκόσμιας ναυτιλίας είναι η αύξηση των EBITDA (κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων), της τάξης του 16-18% εντός του 2020 και επίσης μια μεγαλύτερη ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης. Ωστόσο, οι παραπάνω θετικές δυνάμεις θα εξισορροπηθούν από τις διαρκώς αυξανόμενες πολιτικές εμπορικού προστατευτισμού που λαμβάνουν χώρα παγκοσμίως, καθώς και από τους κανονισμούς που «αγγίζουν» την ναυτιλία.

Από την μεριά της, η κ. Maria Maslovsky, Moody’s Vice President – Senior Analyst της Moody’s, επεσήμανε ότι η παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία θα αντιμετωπίσει πολλές προκλήσεις εντός του 2020, όπως οι νέοι διεθνείς περιβαλλοντικοί κανονισμοί, οι οποίοι θα οδηγήσουν σε αύξηση των τιμών στα ναυτιλιακά καύσιμα, καθώς και οι γεωπολιτικές προκλήσεις.

Αναφορικά με την αγορά των δεξαμενόπλοιων οι οίκος αξιολόγησης Moody’s προέβλεψε ότι θα επέλθει σταθερότητα, με τους ναύλους να σημειώνουν ανοδική πορεία καθώς η ζήτηση θα βελτιωθεί, ενώ θα καταγραφεί μείωση στην υπερπροσφορά των πλοίων.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.