Παραμένει ισχυρή η νοτιοκορεατική οικονομία

Παραμένει ισχυρή η νοτιοκορεατική οικονομία

47
Παραμένει ισχυρή η νοτιοκορεατική οικονομία

Τη βεβαιότητα ότι η οικονομία της Νότιας Κορέας είναι ασφαλής αναφέρει σε έκθεσή προς την Εθνοσυνέλευση η Κεντρική Τράπεζα της χώρας, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Yonhap. Η έκθεση ρητά ξεκαθαρίζει ότι ακόμα και στα χειρότερα σενάρια μιας πιθανής σύρραξης των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη και επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας, η οικονομία της χώρας είναι επαρκώς διασφαλισμένη.

Η αβεβαιότητα του εμπορικού πολέμου που μαίνεται μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας και η καθυστέρηση στην ανάκαμψη των τιμών των ημιαγωγών, προϊόν-κλειδί των φορτίων που εξάγονται από τα λιμάνια της Νότιας Κορέας, προβληματίζουν τους αναλυτές για τις προοπτικές της νοτιοκορεατικής οικονομίας, η οποία ήδη εμφανίζει σημάδια επιβράδυνσης. Η ελαφρά συνεχιζόμενη κάμψη των εξαγωγών κατά τους έξι τελευταίους μήνες, οδήγησε την οικονομία της χώρας στα χειρότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας.

Ωστόσο, τα stress tests τα οποία διεξήγαγε η Κεντρική Τράπεζα έδειξαν ότι η οικονομία θα άντεχε ακόμα και σε μία κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου Πεκίνου-Ουάσιγκτον.

Επιπλέον, η πιστωτική επέκταση των νοτιοκορεατικών τραπεζών προς τις επιχειρήσεις συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Τα δάνεια προς επιχειρήσεις κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους παρουσίασαν αύξηση κατά 4,8% φτάνοντας τα 730 δις δολάρια, ενώ οι επιχειρήσεις της χώρας προέβησαν στην έκδοση ομολόγων ύψους 5,4 δις δολαρίων, το μεγαλύτερο νούμερο από το 2012.