Υπό πίεση οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων

Υπό πίεση οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων

55
Υπό πίεση οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων

Η προηγούμενη εβδομάδα (17-21.06) επεφύλασσε ανάμεικτα συναισθήματα για το επενδυτικό κοινό, καθώς από τη μία οι αποδόσεις των ομολόγων στην Ευρώπη έφτασαν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ενώ οι αμερικανικές κεφαλαιαγορές ανήλθαν σε ιστορικά υψηλά. Παράλληλα, ο χρυσός, ο οποίος θεωρείται μέσο αντιστάθμισης του πληθωρισμού και του κινδύνου γενικότερα, ανήλθε σε υψηλά έξι ετών παρά τις εκτιμήσεις για μειωμένο πληθωρισμό.

Οι χρηματαγορές εξακολουθούν να παραμένουν δυσλειτουργικές και είναι χαρακτηριστικό ότι ομόλογα αξίας $12 τρις ανά τον κόσμο προσφέρουν αρνητικές αποδόσεις. Ακόμη και η Γαλλία, το δημόσιο χρέος της οποίας ανέρχεται στο 100% του ΑΕΠ της, είδε τις αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων της να υποχωρούν κάτω από το μηδέν. Βέβαια, σε περίπτωση που η Fed προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων, όπως αναμένει η αγορά, οι αποδόσεις των ομολόγων είναι πιθανό να παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα εν τη απουσία πληθωριστικών πιέσεων και ενώ η παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα δείχνει σημάδια επιβράδυνσης. Έχοντας αυξήσει τα επιτόκια εννέα φορές από το 2015, η Fed εξετάσει το ενδεχόμενο να μειώσει το κόστος δανεισμού με ένα σημαντικό αριθμό άλλων χωρών να μην έχουν, ωστόσο, την ίδια ευελιξία.

Η πολύ καλή επίδοση που παρουσιάζει η μεγάλη πλειονότητα μετοχών στις διεθνείς κεφαλαιαγορές αντανακλά την άποψη ότι μία μείωση των επιτοκίων θα αποτελέσει θετική είδηση για τις επιχειρήσεις. Από την άλλη τα εισοδήματα των νοικοκυριών έχουν αυξηθεί και με δεδομένη την σταθερότητα που παρουσιάζει ο πληθωρισμός, η καταναλωτική δαπάνη είναι πιθανό να αυξηθεί.

Την τρέχουσα εβδομάδα (24-28.06) η προσοχή του επενδυτικού κοινού είναι στραμμένη στην Σύνοδο των G20, η οποία ξεκινά την ερχόμενη Παρασκευή, και ιδιαίτερα στην συνάντηση Τραμπ- Σι Τζινπίνγκ. Το καλύτερο που μπορεί να αναμένει κανείς είναι μια πιθανή συμφωνία των δύο πλευρών για την συνέχιση των διαπραγματεύσεων με φόντο μια αποκλιμάκωση των εμπορικών διενέξεων. Οποιαδήποτε διακοπή των συνομιλιών θα επιφέρει νέους δασμούς από πλευράς Ουάσιγκτον στις εισαγωγές κινεζικών εμπορευμάτων αξίας $300 δις και θα αποτελέσει ένα επιπλέον «χαστούκι» για την παγκόσμια οικονομία.

Στο μέτωπο των οικονομικών δεδομένων, σημειώθηκε μικρή πρόοδος στον δείκτη PMI στην Ευρωζώνη, ωστόσο ο κατασκευαστικός κλάδος στην Γερμανία παραμένει «καθηλωμένος» λόγω της επιβράδυνσης του διεθνούς εμπορίου. Την τρέχουσα εβδομάδα αναμένονται τα στοιχεία για την πορεία των παραγγελιών διαρκών αγαθών στις ΗΠΑ, ενώ η κατάσταση στο Ιράν μοιάζει επικίνδυνη.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η στήριξη μελών των Συντηρητικών στο πρόσωπο του Μπόρις Τζόνσον μειώθηκε, ωστόσο ο ίδιος παραμένει το αδιαφιλονίκητο φαβορί για να βρεθεί ως νέος ένοικος στην Downing Street.

Πηγή: Quilter Cheviot

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.