Τα γερμανικά ναυπηγεία σε «αντεπίθεση»

Τα γερμανικά ναυπηγεία σε «αντεπίθεση»

595
Τα γερμανικά ναυπηγεία σε «αντεπίθεση»

Η παγκόσμια ναυπηγική βιομηχανία αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις, εν μέσω μίας αργής ανάκαμψης της ζήτησης για νεότευκτα και ενώ η παγκόσμια ναυπηγική παραγωγή βρίσκεται σε επίπεδα σχεδόν 40% χαμηλότερα από τις εποχές κορύφωσης του 2010. Σε αυτές τις δύσκολες εποχές έχουν προστρέξει προς στήριξη της ναυπηγικής τους βιομηχανίας αρκετές κυβερνήσεις, διαμορφώνοντας ένα πλέγμα προστατευτισμού μέσω επιδοτήσεων.

Η γερμανική Ένωση για την Ναυπηγική και την Ναυτική Τεχνολογία (VSM) στέκεται αντίθετη απέναντι σε τέτοιες πρακτικές, που κατά την γνώμη του επικεφαλής της, δρα Reinhard Lüken, έρχονται να στρεβλώσουν τους όρους του παγκόσμιου ανταγωνισμού. Για τον ίδιο θα πρέπει επιτέλους να δοθεί απάντηση από γερμανική κυβέρνηση αλλά και Ευρώπη απέναντι σε αυτές τις πολιτικές επιδοτήσεων από πλευράς, ιδίως, της Κίνας.

Προς ώρας και προς απάντηση στον εντεινόμενο ανταγωνισμό εκ Ανατολών, τα γερμανικά ναυπηγεία, εκ των ισχυρότερων της Γηραιάς Ηπείρου, έχουν επιλέξει την εξειδίκευση και την επένδυση στην υψηλή τεχνολογία. Ως άμεσο αποτέλεσμα, κατά τα τελευταία επτά χρόνια -και παρά την κρίση στην διεθνή αγορά- η γερμανική ναυπηγική βιομηχανία έχει δεχθεί περισσότερες παραγγελίες για νεότευκτα σε σχέση με τον αριθμό των πλοίων, που έχει παραδώσει. Μάλιστα, σε σχέση με το 2010 το βιβλίο παραγγελιών των γερμανικών ναυπηγείων έχει σχεδόν τριπλασιαστεί, ενώ η μεγάλη ζήτηση για ναυπηγικές εργασίες έχει οδηγήσει και σε αύξηση του εργατικού δυναμικού. Να σημειωθεί ότι για το 2018, η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία της Γερμανίας κατέγραψε αύξηση κατά 8% στο μόνιμο προσωπικό των γερμανικών ναυπηγείων.

Ώθηση στην αύξηση του εργατικού δυναμικού -υψηλής εξειδίκευσης- δίνει και η παράπλευρη ανάπτυξη του κλάδου των Γερμανών κατασκευαστών ναυτιλιακού εξοπλισμού, ο οποίος βιώνει μία εξίσου καλή εποχή, με το «βλέμμα» του συγκεκριμένου κλάδου να βρίσκεται στην ανάπτυξη και παροχή καινοτόμων προϊόντων κυρίως προς την επιβατηγό ναυτιλία και την κρουαζιέρα.

 

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.