Το Brexit φέρνει ανησυχία στους βρετανικούς λιμένες

Το Brexit φέρνει ανησυχία στους βρετανικούς λιμένες

117
Το Brexit φέρνει ανησυχία στους βρετανικούς λιμένες

Καθώς η αβεβαιότητα για την έκβαση του Brexit κορυφώνεται, η ευρύτερη ναυτιλιακή βιομηχανία προετοιμάζεται εντατικά για όλα τα σενάρια μετά την 31η Οκτωβρίου, που πλέον έχει τεθεί ως νέα ημερομηνία-εξόδου του ΗΒ από την ΕΕ.

Στο πλαίσιο αυτό, το λιμάνι του Πόρτσμουθ αναμένεται να διαφοροποιήσει το χαρτοφυλάκιο δραστηριοτήτων του σύμφωνα με τα όσα σημείωσε στο Loadstar o Steve Williams, Operation Director της Portico Shipping, διαχειρίστριας εταιρείας του λιμανιού.

Να σημειωθεί ότι το εν λόγω λιμάνι αποτελεί θαλάσσιο κόμβο για το εμπόριο φρούτων και δη μπανανών με σχεδόν 30 εκατ. τόνους να διακινούνται εβδομαδιαίως από και προς την Καραϊβική, τη νότια Αμερική και τη νότια Αφρική. Όπως τόνισε ο κ. Williams, στόχος της Portico Shipping είναι το εμπόριο φρούτων να αντιπροσωπεύει πλέον το 60% των συνολικών δραστηριοτήτων του λιμανιού και για να το επιτύχει έχει στραφεί προς άλλες αγορές, όπως προς το ισπανικό λιμάνι του Μπιλμπάο.

Όπως επεσήμανε από την πλευρά της η κ. Amaia Sarasola, Commercial Manager του λιμανιού του Μπιλμπάο, το 30% του διακινούμενου όγκου εμπορευματοκιβωτίων προς τον ισπανικό λιμένα διέρχεται από το Ην. Βασίλειο.

Τέλος, ο κ. Williams ανέφερε ότι ένα σημαντικό ζήτημα για τις χώρες που επιθυμούν να συνεχίσουν το εμπόριο με το Ηνωμένο Βασίλειο είναι οι τελωνειακές διαδικασίες, με τον ίδιο να συμπληρώνει ότι ήδη ο αριθμός των customs agents έχει διπλασιαστεί και το κόστος εκπαίδευσης αυτών έχει επωμιστεί η ίδια η Portico Shipping χωρίς κρατική βοήθεια.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.