Στο στόχαστρο η διαφθορά σε διεθνείς λιμένες

Στο στόχαστρο η διαφθορά σε διεθνείς λιμένες

193
Στο στόχαστρο η διαφθορά σε διεθνείς λιμένες

Το Maritime Anti-Corruption Network (MACN), στο οποίο συμμετέχουν 110 εταιρείες (από τον χώρο της ευρύτερης ναυτιλιακής βιομηχανίας αλλά και εκτός αυτής) και το οποίο ασχολείται με την αντιμετώπιση περιστατικών διαφθοράς στη ναυτιλία, ανακοίνωσε ότι προχωρά σε συνεργασία με το υπουργείο εξωτερικών της Δανίας (MOFA).

Στο πλαίσιο της συνεργασίας το MACN στοχεύει στην ανάπτυξη του πρώτου «Global Port Integrity Index». Πρόκειται για έναν δείκτη ο οποίος θα παρέχει μία συνολική θεώρηση και σύγκριση περιστατικών διαφθοράς μεταξύ λιμένων σε παγκόσμιο επίπεδο, μέσα από την συλλογή δεδομένων τα οποία θα καταγράφονται στο Anonymous Incident Reporting Mechanism του MACN από πλοιάρχους πλοίων που προσεγγίζουν τους συγκεκριμένους λιμένες.

Στόχος αποτελεί ο εντοπισμός εκείνων των λιμένων στους οποίους σημειώνονται τα περισσότερα περιστατικά διαφθοράς και δωροδοκιών προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις αυτές και να προωθηθεί ένα ισότιμο και δίκαιο εμπόριο, όπως επεσήμανε η κ. Cecilia Müller Torbrand, Executive Director του MACN.

Μέσα από την συνεργασία του με την MOFA, το MACN στοχεύει και στην ανάληψη περισσότερων ενεργειών για την αντιμετώπιση παράνομων δραστηριοτήτων στους λιμένες της δυτικής Αφρικής. Να σημειωθεί ότι το MACN δραστηριοποιείται από το 2011 στη Νιγηρία με στόχο την βελτίωση στις λιμενικές διαδικασίες, προκειμένου να αποφεύγονται έκνομες ενέργειες, όπως εκβιασμός, δωροδοκία, σωματική βία και απειλές, οι οποίες θέτουν σε μεγάλο κίνδυνο τα πληρώματα των πλοίων.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.