Σαρωτικές αλλαγές στην παγκόσμια αγορά ενέργειας

Σαρωτικές αλλαγές στην παγκόσμια αγορά ενέργειας

175
Σαρωτικές αλλαγές στην παγκόσμια αγορά ενέργειας

Σχεδόν το 50% της παραγωγής ηλεκτρισμού θα προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2050, καθώς το κόστος τόσο της ηλιακής όσο και της αιολικής ενέργειας βαίνει μειούμενο.

Ειδικότερα στην τελευταία έκθεση του BloombergNEF, η οποία δημοσιοποιήθηκε την Τρίτη 18 Ιουνίου, αναφέρεται ότι η τεράστια αυτή μετάβαση θα συντελεστεί τις επόμενες τρεις δεκαετίες, καθώς η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια αυξάνεται κατά 62%, ενώ οι επενδυτές διοχετεύουν συνολικά $13,3 τρις σε νέα «πράσινα» projects.

Όπως σημειώνει το BloombergNEF, η συμφωνία του Παρισιού για την μείωση των αέριων εκπομπών ρύπων επιτάσσει την απεξάρτηση των κρατών από τα ορυκτά καύσιμα με αποτέλεσμα να λαμβάνουν χώρα σαρωτικές αλλαγές στην παγκόσμια αγορά ενέργειας.

Στο πλαίσιο αυτό ο άνθρακας αναμένεται να αποτελέσει τον μεγάλο χαμένο, καθώς η συμμετοχή του στο ενεργειακό μείγμα εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει από το 37% σήμερα στο 12% έως το 2050 και αυτό διότι το κόστος για ηλιακή και αιολική ενέργεια έχει μειωθεί από το 2010 κατά 85% και 49% αντίστοιχα.

Τέλος να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις του BloombergNEF, η Ευρώπη αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικότατο ρόλο στη μετάβαση αυτή, καθώς οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα συμμετάσχουν κατά 92% στην παραγωγή ηλεκτρισμού. Στον αντίποδα σε Κίνα και Ινδία, οι οποίες ακόμα εξαρτώνται ενεργειακά σημαντικά από τον άνθρακα, το αντίστοιχο ποσοστό θα αγγίξει το 67%.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.