ICS: Κοινός στόχος η μείωση εκπομπών CO2

ICS: Κοινός στόχος η μείωση εκπομπών CO2

73
ICS: Κοινός στόχος η μείωση εκπομπών CO2

Την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε στις Νήσους Φερόες η ετήσια γενική συνέλευση του ICS για το 2019, στο επίκεντρο της οποίας τέθηκε το πρόσφατο περιστατικό με τα δύο δεξαμενόπλοια στον Κόλπο του Ομάν, αλλά και το ζήτημα της προστασίας του περιβάλλοντος.

Ο πρόεδρος του ICS, κ. Esben Poulsson, επεσήμανε ότι είναι αναγκαίο οι χώρες μέλη του IMO να υιοθετήσουν στην επόμενη MEPC έναν νέο κανονισμό ο οποίος να θέτει βραχυπρόθεσμους στόχους μείωσης CO2 με χρονικό ορίζοντα το 2023, οι οποίοι θα συμβάλλουν στην επίτευξη των μακροπρόθεσμων στόχων που έχει θέσει ο IMO για το 2030.

Ο κ. Poulsson προσέθεσε, επίσης, ότι δεν παραβλέπεται η υιοθέτηση άλλων λύσεων για την μείωση του διοξειδίου του άνθρακα από τα πλοία, όπως το slow steaming και η συνεχής έρευνα για την αναζήτηση εναλλακτικών ναυτιλιακών καυσίμων.

Αναφορικά με το επικείμενο Sulphur Cap, ο ICS επανέλαβε την δέσμευσή του για την επιτυχή εφαρμογή του εν λόγω κανονισμού από την 1η Ιανουαρίου 2020, ενώ ο κ. Poulsson τόνισε ότι τα μέλη του ICS χαιρέτισαν την πρόσφατη απόφαση της Επιτροπής Ναυτικής Ασφάλειας του IMO να εγκρίνει σχέδιο δράσης για υποχρεωτικά μέτρα με σκοπό την ενίσχυση της ασφάλειας των πλοίων σε ό,τι αφορά τη χρήση καυσίμων.

Τέλος, ο κ. Poulsson επεσήμανε ότι είναι αναγκαίο όλα τα εμπλεκόμενα μέρη (κυβερνήσεις, διυλιστήρια, προμηθευτές καυσίμων κ.ά.) να ενισχύσουν περαιτέρω τις προσπάθειές τους προκειμένου να διασφαλισθεί ότι συμβατά και ασφαλή ναυτιλιακά καύσιμα θα είναι διαθέσιμα για τα πλοία σε κάθε λιμάνι παγκοσμίως.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.