Το LNG στην υπηρεσία μίας «πράσινης» Σκανδιναβίας

Το LNG στην υπηρεσία μίας «πράσινης» Σκανδιναβίας

107
Το LNG στην υπηρεσία μίας «πράσινης» Σκανδιναβίας

«Άνοιξε τις πύλες» του, έπειτα από αρκετές καθυστερήσεις, ο τερματικός σταθμός εισαγωγών LNG της Φινλανδίας, Manga, η κατασκευή του οποίου άγγιξε τα $124 εκατ. και αποτελεί το μεγαλύτερο έργο αυτής της κατηγορίας στην Σκανδιναβία, με μέγιστη αποθηκευτική ικανότητα 50.000 κ.μ. LNG.

Όπως ανέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος της Wartsila στο Reuters, το μεγάλο αυτό έργο πήρε ουσιαστικά παράταση ενός έτους λόγω κάποιων τεχνικών λεπτομερειών που έπρεπε να διευθετηθούν. Να σημειωθεί, επίσης, ότι ο τερματικός Manga περιλαμβάνει μονάδες αποθήκευσης, επαναεροποίησης, φόρτωσης φορτηγών και υπηρεσιών εφοδιασμού πλοίων με LNG.

Ήδη ο φινλανδικός τερματικός, ο οποίος βρίσκεται πολύ κοντά στο βόρειο λιμάνι Tornio, έχει δεχθεί φορτία LNG από το μικρής κλίμακα εργοστάσιο παραγωγής της Novatek στο λιμάνι της Βαλτικής Vysotsk ενώ αναμένεται να λάβει σύντομα φορτία και από τη Νορβηγία, σύμφωνα με το Reuters.

Με αφορμή την έναρξη της λειτουργίας του τερματικού, ο Kimmo Rahkamo, αντιπρόεδρος της Gasum στους τομείς του φυσικού αερίου και του LNG, τόνισε ότι το νέο φιλόδοξο έργο έρχεται να υποστηρίξει τις βλέψεις της Φινλανδίας αλλά και ολόκληρης της Σκανδιναβίας για την μείωση των αέριων εκπομπών ρύπων.

Φωτό: Wartsila

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.