«Βουτιά» σε χαμηλά 15ετίας οι παραγγελίες νεότευκτων

«Βουτιά» σε χαμηλά 15ετίας οι παραγγελίες νεότευκτων

647
«Βουτιά» σε χαμηλά 15ετίας οι παραγγελίες νεότευκτων

Το παγκόσμιο βιβλίο παραγγελιών νεότευκτων πλοίων βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα του τα τελευταία 15 χρόνια καθώς η αγορά ταλανίζεται από υπερπροσφορά χωρητικότητας.

Πιο συγκεκριμένα όπως μεταδίδουν διεθνή μέσα βασισμένα σε στοιχεία της Clarksons, κατά το α’ τρίμηνο του 2019 έχουν παραγγελθεί περίπου 3.200 πλοία συνολικής χωρητικότητας 81 εκατ. gross tons, αριθμός ο οποίος αποτελεί τον μικρότερο από το 2004.

Όπως ανέφερε στη WSJ ο George Warner της Clarksons Research, οι παραγγελίες για νεότευκτα έχει υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα από τότε που ξεκίνησε η μεγάλη «έκρηξη» ναυπηγήσεων.

Να σημειωθεί παράλληλα ότι διαφορές εντοπίζονται και στους τύπους πλοίου που παραγγέλνονται πλέον καθώς πριν από δέκα χρόνια οι παραγγελίες bulkers και tankers αποτελούσαν τα 2/3 των συνολικών παραγγελιών ενώ κατά το α’ τρίμηνο του 2019,το ποσοστό αυτό έχει υποχωρήσει το 42%.

Σε ό,τι αφορά τις παραγγελίες LNG, ο αριθμός τους έχει ανέλθει στις 141 σύμφωνα με τον κ. Warner, αποτελώντας το 13% των συνολικών παραγγελιών όταν δέκα χρόνια ο εν λόγω τύπος πλοίων αντιπροσώπευε μόλις το 2%.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.