Η Ισπανία στα ηνία της EU NAVFOR Atalanta

Η Ισπανία στα ηνία της EU NAVFOR Atalanta

80
Η Ισπανία στα ηνία της EU NAVFOR Atalanta

Η Ισπανία αναλαμβάνει πλέον την διοίκηση της EU NAVFOR Atalanta, μετά την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την Ε.Ε. Ως αποτέλεσμα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει αποφασίσει να μεταφέρει το αρχηγείο της EU NAVFOR Atalanta από το Northwood του Ηνωμένου Βασιλείου στην Rota της Ισπανίας.

Η EU NAVFOR Atalanta αποτελεί την πολυδάπανη στρατιωτική επιχείρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία συμβάλει στην αποτροπή, στην πρόληψη και στην καταστολή των πειρατικών επιθέσεων και των ένοπλων ληστειών που λαμβάνουν χώρα στη Νότια Ερυθρά Θάλασσα, στον Κόλπο του Άντεν και σε ένα μεγάλο μέρος του Ινδικού Ωκεανού.

Στόχος της συγκεκριμένης στρατιωτικής επιχείρησης είναι επίσης η προστασία και η ασφάλεια όσων πλοίων συμμετέχουν στο World Food Program, καθώς και σε άλλα προγράμματα και δράσεις ανθρωπιστικού χαρακτήρα.

Να σημειωθεί ότι τον περασμένο Ιούλιο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είχε ανακοινώσει ότι δίνει το πράσινο φως για την παράταση της αποστολής της EU NAVFOR Somalia Operation Atalanta μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020, χρηματοδοτώντας την αποστολή με 12 εκατ. ευρώ για το 2019 και το 2020.

Η αποστολή της ΕU NAVFOR για την καταπολέμηση της πειρατείας στα ανοικτά των ακτών της Σομαλίας έχει ξεκινήσει από το 2008, ενώ σε συνεργασία με άλλες ναυτικές και στρατιωτικές δυνάμεις έχει συμβάλει σημαντικά στη μείωση των επιθέσεων σε πλοία στη συγκεκριμένη περιοχή.

Συγκεκριμένα εκτιμάται ότι ο αριθμός των επιθέσεων σε πλοία στις θάλασσες της Σομαλίας έχουν μειωθεί από 176 το 2011 σε μόλις 9 το 2017 και σε μόλις 2 το 2018.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.