Ντόμινο δίχως τέλος στην παγκόσμια αγορά iron ore

Ντόμινο δίχως τέλος στην παγκόσμια αγορά iron ore

284
Ντόμινο δίχως τέλος στην παγκόσμια αγορά iron ore

Η αβεβαιότητα στην παγκόσμια αγορά iron ore εντείνεται μπροστά στην προοπτική να μειωθεί περαιτέρω η προσφορά μετά την πρόσφατη απόφαση της βραζιλιάνικης Δικαιοσύνης να διακοπεί η λειτουργίας ενός ακόμα ορυχείου της Vale.

H εν λόγω απόφαση της 15ης Μαρτίου είχε σαν συνέπεια οι τιμές των μετοχών των Rio Tinto, BHP και Fortescue Metals Group να ενισχυθούν κατά 1,7% στα $93,17, 1,4% στα $36,98 και 5,4% στα $6,83, αντίστοιχα, στην συνεδρίαση της Δευτέρας 18 Μαρτίου.

Η απόφαση για την διακοπή της λειτουργίας του ορυχείου Timbopeba, το οποίο παράγει περίπου 13 εκατ. τόνους iron ore ετησίως, αποτελεί απόρροια της κατάρρευσης φράγματος ορυχείου στο Brumadinho της Βραζιλίας τον περασμένο Ιανουάριο και μένει να δούμε πως η πρόσφατη απόφαση θα πλήξει την παγκόσμια προσφορά.

Να σημειωθεί ότι η γενικότερη αβεβαιότητα σε ό, τι αφορά τις προοπτικές της παγκόσμιας προσφοράς έχει πυροδοτήσει τις τιμές iron ore, οι οποίες την Παρασκευή 15 Μαρτίου έκλεισαν στα $86,52, σχεδόν 15% υψηλότερα από την 24η Ιανουαρίου, την ημέρα δηλασή πριν  το ατύχημα στο Brumadinho . Φυσικά η αγωνία εντείνεται και στο «στρατόπεδο» των πλοιοκτητών ξηρού φορτίου, ιδίως αυτών Capesizes που μεταφέρουν iron ore, καθώς η συμπιεσμένη προσφορά είναι λογικό να μειώσει τα διαθέσιμα φορτία προς μεταφορά με αποτέλεσμα οι ναύλοι να πάρουν την κατιούσα.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.