Οι αποκλίσεις της παγκόσμιας οικονομίας και οι αγορές

Οι αποκλίσεις της παγκόσμιας οικονομίας και οι αγορές

98
Οι αποκλίσεις της παγκόσμιας οικονομίας και οι αγορές

Kαι την περασμένη εβδομάδα η πολιτική αβεβαιότητα αναφορικά με την έκβαση του Brexit μονοπώλησε την επικαιρότητα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Tα ξημερώματα της Τρίτης (12/03) επετεύχθη «συμβιβασμός της τελευταίας στιγμής» μεταξύ της Βρετανίδας Πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με την πρώτη να σημειώνει ότι επιστρέφει στο Ηνωμένο Βασίλειο με εξασφαλισμένες «νομικές διαβεβαιώσεις» και ενώ αναμένεται η σημερινή ψηφοφορία (Τρίτη 12/03) στην Βουλή των Κοινοτήτων.

Οι αγορές συνεχίζουν ακλόνητες την ανοδική πορεία τους παρά το γεγονός ότι η στερλίνα έχασε έδαφος τις τελευταίες μέρες ενώ σημαντική μερίδα βρετανικών μετοχών παρουσιάζουν μεγάλο όγκο συναλλαγών, γεγονός που πιθανώς προκύπτει από το που ξεκίνησε τα Χριστούγεννα και όχι από «εγχώριους» παράγοντες.

Μετά από αρκετά χρόνια «ομογενούς» παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης, η παγκόσμια οικονομία φέτος παρουσιάζει ξανά αποκλίσεις μεταξύ των κρατών. Στο πλαίσιο αυτό, η επιβράδυνση της οικονομίας στην Ευρώπη (συμπεριλαμβανομένου του ΗΒ) και στην Κίνα αντισταθμίζεται από μια ισχυρή οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ, η οποία ακόμα οδηγείται από τις φοροαπαλλαγές της αμερικανικής κυβέρνησης. Συνολικά οι εκτιμήσεις αναλυτών και οικονομολόγων συνηγορούν στο ότι η παγκόσμια οικονομία θα παρουσιάσει και φέτος ανάπτυξη με τις Κεντρικές Τράπεζες ανά τον κόσμο να τηρούν στάση αναμονής.

Στις ΗΠΑ, τα non-farm payrolls (οι νέες θέσεις εργασίας πλην του γεωργικού κλάδου) κινήθηκαν χαμηλότερα του αναμενομένου καθώς άγγιξαν μόλις τις 20 χιλ., γεγονός που ωστόσο δεν εμπνέει ανησυχία για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας. Την τρέχουσα εβδομάδα αναμένουμε τα στοιχεία για τις αμερικανικές εισαγωγές, τον πληθωρισμό και τις λιανικές πωλήσεις. Εκτός ΗΠΑ, προβληματισμό εγείρουν οι κινεζικές εξαγωγές, οι οποίες τον Φεβρουάριο μειώθηκαν κατά 20,7% αλλά και οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων που υποχώρησαν στο 0,07%.

Πηγή: Quilter Cheviot

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.