«Risk on» για τους επενδυτές σε ΗΠΑ και ΗΒ

«Risk on» για τους επενδυτές σε ΗΠΑ και ΗΒ

69
«Risk on» για τους επενδυτές σε ΗΠΑ και ΗΒ

Οι παγκόσμιες κεφαλαιαγορές συνέχισαν την ξέφρενη πορεία τους και την περασμένη εβδομάδα με το επενδυτικό κοινό να προσπαθεί να εκμεταλλευθεί το θετικό momentum και να επενδύει σε χρεόγραφα υψηλότερου κινδύνου (risk on). Ιδιαίτερα οι αμερικανικές μετοχές καταγράφουν το καλύτερο ξεκίνημα από το 1991 και βρίσκονται μόλις 4% πιο χαμηλά από τα ιστορικά υψηλά που σημειώθηκαν τον περασμένο Οκτώβριο.

Οι βασικές προκλήσεις που καλούνταν να αντιμετωπίσουν οι αγορές το 2018 ήταν ουσιαστικά δύο. Πρώτον οι ανησυχίες για την σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από πλευράς Fed. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ επεδίωκε να επιτύχει μια «ομαλότητα» στα επιτόκια, τα οποία τεχνηέντως είχαν φτάσει σε χαμηλά επίπεδα στον απόηχο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Δεύτερον οι εμπορικές διενέξεις ΗΠΑ-Κίνας, οι οποίες ενίσχυαν την αβεβαιότητα γύρω από το διεθνές εμπόριο. Εν τέλει η εξασθενημένη παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα σε συνδυασμό με το sell-off που παρατηρήθηκε στις αγορές στα τέλη του περασμένου έτους είχαν σαν συνέπεια την αλλαγή στάσης της Fed με τον Τζερόμ Πάουελ να κάνει λόγο για στάση αναμονής σε ό,τι αφορά την αύξηση των επιτοκίων.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο οι χρηματιστηριακές αγορές παρουσιάζουν επίσης ανάκαμψη και ιδιαίτερα οι μετοχές μεσαίας κεφαλαιοποίησης προσελκύουν το ενδιαφέρον του επενδυτικού κοινού. Καθώς το ενδεχόμενο ενός «σκληρού Brexit» απομακρύνεται, οι απώλειες της βρετανικής οικονομίας βαίνουν μειούμενες ενώ μια ενδεχόμενη παράταση του Brexit αποτελεί για πολλούς επενδυτική ευκαιρία. Στο πλαίσιο αυτό ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι το χάσμα μεταξύ των αποδόσεων βρετανικών μετοχών με αυτές του δεκαετούς κρατικού ομολόγου να ανέρχεται πλέον σε υψηλά δέκα ετών.

Στις ΗΠΑ ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ για το δ’ τρίμηνο άγγιξε το 2,6% ξεπερνώντας κάθε προσδοκία κυρίως λόγω της αυξημένης εγχώριας κατανάλωσης και των αυξημένων επενδύσεων. Ωστόσο ο κατασκευαστικός κλάδος σε διεθνές επίπεδο εξακολουθεί να βρίσκεται μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις με τις εμπορικές διενέξεις των προηγούμενων μηνών να πυροδοτούν τις ανησυχίες ιδίως στην αυτοκινητοβιομηχανία. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο δείκτης ISM στις ΗΠΑ υποχώρησε στο 54,2 κυρίως λόγω των μειωμένων παραγγελιών. Τέλος την τρέχουσα εβδομάδα αναμένουμε τα στοιχεία για την πορεία του δείκτη PMI καθώς επίσης και τα non-farm payrolls (οι νέες θέσεις εργασίας εκτός γεωργικού τομέα).

Πηγή: Quilter Cheviot

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.