Σαουδική Αραβία: «Ιδανική» μια τιμή πετρελαίου στα $80-$85/βαρέλι

Σαουδική Αραβία: «Ιδανική» μια τιμή πετρελαίου στα $80-$85/βαρέλι

72
Σαουδική Αραβία: «Ιδανική» μια τιμή πετρελαίου στα $80-$85/βαρέλι

Η Σαουδική Αραβία, η οποία αποτελεί τον κορυφαίο εξαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο, θα χρειαστεί μία τιμή κοντά στα $80-$85/βαρέλι προκειμένου να εξισορροπήσει ο προϋπολογισμός της φέτος, σημείωσε πρόσφατα ανώτατο στέλεχος του ΔΝΤ.

Πιο συγκεκριμένα ο Jihad Azour, επικεφαλής του ΔΝΤ στην Μέση Ανατολή και Κεντρική Ασία, τόνισε στο Reuters ότι με δεδομένο τον κρατικό προϋπολογισμό του Βασιλείου και εάν δεχτούμε ότι οι παράγοντες που επηρεάζουν την αγορά (όπως η παραγωγή και τα έσοδα από την πετρελαϊκή βιομηχανία) δεν παρουσιάσουν μεγάλες διακυμάνσεις, τότε η τιμή-break-even point του πετρελαίου θα πρέπει να κινηθεί στα $80-$85/βαρέλι.

Να σημειωθεί ότι η τιμή του μαύρου χρυσού παρουσιάζει υψηλές μεταβολές το τελευταίο διάστημα και είναι χαρακτηριστικό ότι έχει μειωθεί κατά περίπου 30% σε σχέση με τα επίπεδα του Οκτωβρίου, γεγονός που επηρεάζει τα δημοσιονομικά μεγάλης μερίδας πετρελαϊκών χωρών.

Τέλος ο κ. Azour ανέφερε ότι το Ριάντ σχεδιάζει να αυξήσει φέτος τις δημόσιες δαπάνες στα $295 δις προκειμένου να τονώσει την οικονομία του και πρόσθεσε ότι προτεραιότητα του Βασιλείου θα πρέπει να είναι η εξισορρόπηση του προϋπολογισμού του έως το 2023.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.