Ποιές χώρες πυροδοτούν την παγκόσμια ζήτηση για άνθρακα

Ποιές χώρες πυροδοτούν την παγκόσμια ζήτηση για άνθρακα

180
Ποιές χώρες πυροδοτούν την παγκόσμια ζήτηση για άνθρακα

Παρά το γεγονός ότι παρατηρείται παγκοσμίως μια τάση προς την χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, ωστόσο ορισμένες χώρες συνεχίζουν να πυροδοτούν την παγκόσμια ζήτηση για άνθρακα.

Όπως προκύπτει από πρόσφατη ανάλυση της International Energy Agency κατά τη διάρκεια του 2017 η ζήτηση για άνθρακα αυξήθηκε κατά 1%. Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από την καύση άνθρακα αυξήθηκε κατά 3% το 2017 με τον άνθρακα να εκτιμάται ότι συμμετέχει κατά 38% στο παγκόσμιο ενεργειακό μείγμα.

Η ζήτηση για άνθρακα αναμένεται να σταθεροποιηθεί εντός των επόμενων πέντε ετών καθώς καταγράφεται μειωμένη ζήτηση από την Β. Αμερική και την Ευρώπη.

Ωστόσο η ζήτηση άνθρακα από την Ινδία σημείωσε αύξηση της τάξης του 3,9% το 2017, αλλά εκτιμάται ότι θα καταγραφεί επιβράδυνση της αύξησης τα επόμενα χρόνια καθώς η χώρα κάνει προσπάθειες προς την χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Επιπλέον η Κίνα αποτελεί μία από τις χώρες εκείνες που εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τον άνθρακα καθώς κατέχει μερίδιο 50% της παγκόσμιας κατανάλωσης άνθρακα. Ωστόσο η κυβέρνηση της Κίνας μέσα από την ανάληψη πρωτοβουλιών έχει θέσει ως στόχο την απεξάρτηση από τον άνθρακα και την στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Άλλες χώρες που καταγράφουν αυξημένη ζήτηση για άνθρακα είναι το Πακιστάν, η Ινδονησία, το Βιετνάμ, οι Φιλιππίνες και η Μαλαισία.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.