Πως οι αγορές κινούνται στον ρυθμό της Fed

Πως οι αγορές κινούνται στον ρυθμό της Fed

70
Πως οι αγορές κινούνται στον ρυθμό της Fed

Ο Ιανουάριος αποδείχθηκε αρκετά ευνοϊκός για τα αγορές συγκριτικά με τις τελευταίες εβδομάδες του 2018. Ενδεικτικά, ο δείκτης S&P 500 ενισχύθηκε από την παραμονή Χριστουγέννων έως σήμερα κατά 15% ενώ παγκοσμίως οι κεφαλαιαγορές ανέκαμψαν σημαντικά τον πρώτο μήνα του 2019. Ωστόσο πως επετεύχθη μία τόσο γρήγορη «εναλλαγή προσήμων» στις αγορές; Στις αρχές Οκτωβρίου του 2018 ο Τζερόμ Πάουελ έκανε λόγο για μακρύ δρόμο μέχρι την «κανονικότητα» των επιτοκίων με αποτέλεσμα οι αγορές να το εκλάβουν σαν ένα μήνυμα για την σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από πλευράς Fed. Στις αρχές Δεκεμβρίου, όταν ρωτήθηκε για την ταχύτητα με την οποία η Fed θα προσαρμόσει το πρόγραμμα μείωσης του ισολογισμού της, ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ αποκρίθηκε ότι βρίσκεται στον αυτόματο πιλότο, δημιουργώντας μια εκ νέου «αναστάτωση» στις αγορές.

Βέβαια, κατά τις πρώτες μέρες του Ιανουαρίου, ο κ. Πάουελ τόνισε ότι η Fed ότι θα παραμείνει υπομονετική σε ό,τι αφορά την αύξηση των επιτοκίων κυρίως λόγω των αυξανόμενων πιέσεων που δέχεται η παγκόσμια οικονομία. Την προηγούμενη εβδομάδα κατά την τελευταία μηνιαία συνεδρίαση της Fed, o κ. Πάουελ ανέφερε ότι προς το παρόν τα επιτόκια θα διατηρηθούν στα ίδια επίπεδα και πρόσθεσε ότι η Κεντρική Τράπεζα θα εμφανιστεί ευέλικτη αναφορικά με το πρόγραμμα μείωσης του ισολογισμού της. Επρόκειτο για δηλώσεις χαιρετίστηκαν από το επενδυτικό κοινό και τον Ντόναλντ Τραμπ. Παρ’όλ’ αυτά το γενικότερο κλίμα αβεβαιότητας έδωσε την θέση του στα ισχυρά εταιρικά κέρδη μεγάλης μερίδας αμερικανικών κολοσσών και ενώ το επενδυτικό κοινό ευελπιστεί στην αποκλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας και στην αποφυγή ενός σκληρού Brexit.

Παράλληλα, συγκεκριμένα μακροοικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ, όπως τα non-farm payrolls (οι νέες θέσεις εργασίας που δημιουργούνται εκτός γεωργικού τομέα) και ο σύνθετος δείκτης PMΙ, καταδεικνύουν μία ισχυρή αμερικανική οικονομία. Εκτός ΗΠΑ, η οικονομική επιβράδυνση σε Κίνα και Ευρώπη αποτέλεσε σημαντικό παράγοντα για τις πρόσφατες αποφάσεις της Fed. Πιο συγκεκριμένα, το ΑΕΠ στην Ευρωζώνη αυξήθηκε κατά μόλις 0,2% το δ’ τρίμηνο του 2018 ενώ η οικονομική ύφεση που βιώνει η Ιταλία εξηγεί την εμφάνιση νέων μη-παραδοσιακών πολιτικών σχημάτων, τα οποία προσελκύουν το ενδιαφέρον του ιταλικού εκλογικού σώματος.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο εντείνονται οι διεργασίες για το Brexit, η περαιτέρω εφαρμογή του άρθρου 50 μονοπώλησε τις συνομιλίες το περασμένο Σαββατοκύριακο και ενώ παραμένει η οικονομική αβεβαιότητα στη χώρα. Ο μεταποιητικός δείκτης PMI δεν κατάφερε να σπάσει το ψυχολογικό φράγμα των 50 μονάδων κυρίως λόγω των υψηλών αποθεμάτων ενώ η καταναλωτική εμπιστοσύνη στο Ηνωμένο Βασίλειο υποχώρησε σε χαμηλά πέντε ετών. Τέλος την Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου αναμένουμε την συνεδρίαση της Τράπεζας της Αγγλίας.

Πηγή: QUILTER CHEVIOT

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.