Οι εορτασμοί της κινεζικής Πρωτοχρονιάς ανά τον κόσμο

Οι εορτασμοί της κινεζικής Πρωτοχρονιάς ανά τον κόσμο

186
Οι εορτασμοί της κινεζικής Πρωτοχρονιάς ανά τον κόσμο

Το κινεζικό νέο έτος ξεκινάει σήμερα στις 5 Φεβρουαρίου 2019 και γιορτάζεται σχεδόν απο το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού της γης.

Η σημερινή ημέρα αποτελεί αργία για πολλές χώρες της ανατολικής Ασίας με τους εορτασμούς να  διαρκούν περίπου δύο εβδομάδες και να ολοκληρώνονται τη 15η ημέρα του έτους, με το φεστιβάλ των φαναριών. Η κινεζική νέα χρονιά ή αλλιώς νέο σεληνιακό έτος ή ανοιξιάτικο φεστιβάλ, γιορτάζεται πάντα την ημέρα της δεύτερης νέας σελήνης μετά το χειμερινό ηλιοστάσιο και έχει τις ρίζες της βαθιά στους αιώνες της κινεζικής ιστορίας.

Με τη μακρά παράδοση τους στα βεγγαλικά από τον 12ο αιώνα, οι Κινέζοι επιφυλάσσουν ένα φαντασμαγορικό θέαμα πυροτεχνημάτων από άκρη σε άκρη σε ολή τη χώρα. Το κόκκινο, το εθνικό χρώμα της Κίνας κυριαρχεί παντού συμβολίζοντας την ευημερία και την καλοτυχία, ενώ οι διάσημοι κινεζικοί δράκοι έχουν επίσης την τιμητική τους στις εορταστικές εκδηλώσεις.

Η διάρκεια της κινεζικής πρωτοχρονιάς συνιστά μία «ισχνή» περίοδο για τα λιμάνια της ανατολικής Ασίας, καθώς οι αργίες δημιουργούν πολύωρες καθυστερήσεις, οι οποίες αποκαθίστανται σταδιακά με τη μεγάλη ζήτηση πρώτων υλών και αγαθών τις επερχόμενες ημέρες.

Το φετινό έτος εκπροσωπείται από το γουρούνι (χοίρο), ένα από τα δώδεκα ζώα του κινεζικού  ζωδιακού κύκλου, που σύμφωνα με την παράδοση ήταν τα μόνα που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Βούδα την ημέρα της πρωτοχρονιάς.

Παρόλα αυτά σε μουσουλμανικές χώρες όπως η Μαλαισία και η Ινδονησία, όπου απαγορεύεται η κατανάλωση χοιρινού λόγω θρησκευτικών πεποιθήσεων, αποφεύγεται η ανάδειξη του συγκεκριμένου ζώου για να μη θιχθούν πολιτισμικές ευαισθησίες.

Τέλος, η χρονιά του χοίρου θα φέρει ειρήνη και ικανοποίηση και θα αποτελέσει ιδανικό έτος για συλλογισμό και σχέδια για το μέλλον!

 

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ και Pixabay