ΙΜΟ: Θα καθυστερήσει η εφαρμογή του 2020 για τα καύσιμα;

ΙΜΟ: Θα καθυστερήσει η εφαρμογή του 2020 για τα καύσιμα;

879
ΙΜΟ: Θα καθυστερήσει η εφαρμογή του 2020 για τα καύσιμα;

Ανταπόκριση από το Λονδίνο, του Πάνου Zαχαριάδη

Την Τρίτη 23 Οκτωβρίου άρχισε η συζήτηση για τις προτάσεις που στοχεύουν σε «καθυστέρηση» της εφαρμογής της ημερομηνίας 1/2020. Μια πρόταση ήταν σε έγγραφο του Μπανγκλαντές που συνιστούσε καθυστέρηση στην απαγόρευση μεταφοράς (και χρήσης) βαρέως καυσίμου μέχρις ότου διασφαλιστεί η επαρκής διαθεσιμότητα καυσίμων χαμηλού θείου.

Παρόλο ότι οι περισσότερες αναπτυσσόμενες χώρες την υποστήριξαν, η πρόταση καταψηφίστηκε με συντονισμένη αντίδραση των ευρωπαϊκών χωρών. Οι ΗΠΑ δεν πήραν θέση. Στο κρίσιμο ζήτημα του experience building phase το οποίο όμως δεν προτείνει καθυστέρηση αλλά συντονισμένη συλλογή και επεξεργασία στοιχείων διαθεσιμότητας και ποιότητας των προσφερόμενων καυσίμων, η συζήτηση άρχισε αργά το απόγευμα της Τρίτης. Παρόλα αυτά τα «σκληροπυρηνικά» μέλη του ΙΜΟ φοβούνται ότι η επεξεργασία των δεδομένων αυτών μπορεί να οδηγήσει σε αναθεώρηση του κανονισμού στο εγγύς μέλλον. Στο τέλος της συνεδρίασης της Τρίτης υπήρχε μικρή πλειοψηφία υποστήριξης της πρότασης αλλά το πρωί της Τετάρτης 25-30 μέλη αναμένουν να τοποθετηθούν. Οι ΗΠΑ υποστήριξαν την πρόταση σθεναρά.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.